2016. július 10., vasárnap

Duolingo

Sziasztok! Ma egy "oktató" szándékú bejegyzéssel jövök, amiben a Duolingo című weboldalt szeretném bemutatni Nektek. 

Erre az oldalra még hónapokkal ezelőtt találtam rá, de még csak most érzem úgy, hogy kiismerem annyira, hogy bemutassam Nektek. 
Véleményem szerint nagyon hasznos weblap, mert így szinten tudom tartani a nyelvtudásomat vagy akár egy újat megtanulni alapszinten. Nem mondom, hogy a Duolingo-val szerzek egy felsőfokú angol nyelvvizsgát, de elég ahhoz, hogy ne felejtsem el az alapokat, illetve megtanuljak olyan dolgokat, amiket még eddig nem igazán sikerült elsajátítanom.   
De nézzük lépésről- lépésre. Most az alapesetet fogom számításba venni, ahol angolt tanulhatsz. 


Google keresőbe írd be, hogy Duolingo és kattints az első találatra, vagy ide.


Mielőtt a kezdés gombra kattintasz ellenőrizd, hogy a honlap nyelve magyar legyen.

A kezdés gombra kattintva a lent látható oldal fog bejönni, ahol a zászlóra kell rákattintani. Ha nem működik, akkor nyomjatok egy frissítést a böngészőre és jó lesz.


Ezután kétfelé ágazhat a dolog, attól függően, hogy beszélsz-e angolul vagy sem. Ha már van némi nyelvtudásod, akkor a Szintfelmérő Teszt ikonra kattints, így kiugorhatsz pár leckét. Ha nem nem tudsz angolul, akkor kattints az Alapok szóra, s így az egész nyelvet a legelső lépéstől tanulhatod.  


Az előbbi lépést megelőzheti a Profil létrehozása is természetesen. Fontos, hogy olyan e-mail címet válassz, ahova be tudsz lépni. 

A lenti képen a Művészetek témakörét nyitottam meg, ahol négy külön leckét találsz, amiket elvégezhetsz egyenként, vagy a Szintugró Tesztel. A tesztről annyit érdemes tudni, hogy összevonja a négy leckét és 3+1 "életet" biztosít, ami után természetesen újra próbálkozhatsz a teszttel. 
  

Ezen képen pedig már az első témakörök utáni állapotot láthatjátok, plusz egy kis magyarázatot.
1. Nyitólap: Itt találjuk a témaköröket, ez amolyan főoldal. 
2. Napi széria: Ha egy napot is kihagysz a gyakorlással elveszik a széria, a elvégzett témakörök természetesen nem.
3. Lingotok: ez egy speciális "pénz", amit természetesen sehol máshol nem tudsz felhasználni csak itt. 

A lenti képen pedig a Lingot- boltot láthatod, ahol különböző dolgokat tudsz megvásárolni egy, persze ehhez kell lingot is, amit csak gyakorlással és témakörök teljesítésével tudsz szerezni. 

Az utolsó kép pedig a Napi Célt segít beállítani. Itt választhatsz, hogy milyen tempóban szeretnél "játszani". Csak annyit vállalj, amennyit be is tudsz tartani, különben nem fogod megkapni a Napi Szériát. 



Egy kis személyes: Amikor elkezdtem Duolingo-val játszani még nem hittem, hogy tényleg ennyire bele lehet merülni és el lehet sajátítani egyes témaköröket, úgy gondoltam, hogy maximum olyanok használják, akik nagyon ráérnek, hiszen itt naponta kell teljesíteni. Viszont egyre többet játszottam és csak azt vettem észre, hogy fogyatkoznak a témakörök. Az angollal már nagyon a végén voltam, úgyhogy úgy döntöttem, hogy egy nap alatt megcsinálom az összeset, ami még hátra lenne, így büszkén jelenthetem, hogy végig csináltam angol kurzust Duolingo-val, amiért jutalmul egy arany baglyot kaptam. Most kezdtem el a német és a spanyol kurzust is, ami nehezebb lesz és tovább fog tartani, mert egy szót sem tudok spanyolul, németül meg csak pár mondatot. Azt hiszem, hogy ezzel a programmal egy alapszinten megtanulom mind a két nyelvet, aztán ki tudja; lehet, hogy tovább merészkedem és ténylegesen elkezdek egy intenzív oktatást is, amiért talán egy alapfokú nyelvvizsga lesz a jutalmam.  Persze ez még csak egy távoli álom; de talán az álomból egyszer valóság lesz.  

Ennyi lett volna a mai kisokos, remélem sokan kedvet kaptok hozzá és remélem segítettem a nyelvtanulásban. :)