2016. augusztus 30., kedd

BTS #1 - 2016


Sziasztok! Mivel sajnos csak két nap van a suliig vagy inkább csak egy, ma egy Back to School posztot hoztam nektek.
A mai résznek akár adhatnánk az Újult erővel címet is, mivel ebben a részben arról lesz szó, hogy hogyan hangolódjunk vissza az iskolára.
Kezdjük is!

Rendezd át a szobád!
Biztosan van egy pár olyan ruhadarab a szekrényedben, amit már nem szeretsz hordani vagy már nem is jó rád. Itt az ideje kiválogatni és kitenni őket! Én még nyáron túlesetem ezen a megpróbáltatáson és hidd el, sokkal jobban érzem magam a szobámban, hiszen nincs annyi felesleges holmim. Ezen kívül mivel még nem kezdődik a „hajtás” hétvégén belefér egy kis takarítás is. Persze ilyenkor jobb még kint lenni a szabadban vagy akár hódolni a különböző hobbiknak, de szerintem senki nem szeretné ezt iskolaidőben, amikor már a tanulásé a szerep.

Rendszerezz!
A múlt évből a szekrényben hagyott könyveket és füzeteket pakold el. Egyrészt, így jobban el fogsz férni a fiókokban/ polcokon, másrészt átláthatóbb, harmadrészt esztétikusabb. Viszont, amit használni fogtok még ebben az évben is, mert nem fejeztétek be, azokat hagyd elől és tedd az idei cuccaidhoz. Ha a régebbi könyvek / füzetek megvannak még, akkor tantárgyak szerint tedd őket, így egyszerűbb lesz a megtalálása.

Tipp: Ha középiskolás vagy a füzeteket semmiképp ne dobd el. Érettségin jól jöhet, ha nem egy 200 (+,-) oldalas könyvből kell átolvasnod az anyagot, hanem egy szépen vezetett füzetből, ahol a lényeg van. A tételkidolgozásnál sokat fog segíteni, ha megvannak.

Takarítsd le az íróasztalodat!
Neked is tele van az asztalod Postit- ekkel, újságokkal vagy csak szimpla firkálmányokkal, amiknek még két ónapja volt értelmük, de mára már azt sem tudod, hogy miért írtad? Na, jó azért nálam nem ennyire katasztrofális a helyzet, csak néhány Postit van kint. Viszont érdemes ezeket elpakolni, ahogy a sminkkészletet és a kistükröt is. Mivel – mint mindenki tudja – a tanulásnál még egy véletlenül betévedt légy is érdekesebb, fontos, hogy ne vonja el semmi a figyelmünket, legalább is megpróbáljuk minimalizálni ennek az eshetőségét.  

Ismételj!
Nem kell újra megtanulni mindent, csak egy kicsit frissítsd fel az emlékezetedet. Szerintem mindenkinek jobb, ha nem ülsz tehetetlenül és tanácstalanul, amikor belekezdenek a tanárok a tényleges anyagba vagy az ismétlésbe.  Ha most voltál nyolcadikos, akkor se hanyagold el ezt, főleg az érettségi tárgyaknál, mert szinte biztos, hogy irati fognak egy „belépő” dogát.

Használd ki az utolsó napokat!
Ilyenkor már ne kezdj bele egy új, több száz oldalas regénybe és ne most akard megváltani a világot. Hidd el, egy új könyv elolvasása jó móka lehet, ha nem kell közben tanulni. Azt pedig csak tapasztalatból mondhatom, hogy az első benyomás nagyon sokat számít. Úgy értem, ezt a pár napot élvezd ki a szabadban és töltődj fel. Próbálj kiszakadni a gép/tablet/telefon bűvköréből és szórakozz egy kicsit még.

Készülj fel!  
A korai kelés senkinek nem az erőssége – legalább is a nagy többségnek nem – ezért próbálj meg mindig egy kicsivel előbb lefeküdni és kelni is. Arra is készülj fel, hogy a tanároknak nem az a feladatuk, hogy megkíméljenek téged, hanem, hogy időben leadják az anyagot, ami hidd el egy középiskolában, ahol elmaradnak órák nem mindig lehetséges.



Ennyi lenne a mai bejegyzés, ezen kívül még egy BTS poszttal érkezem majd a napokban, aztán talán egy nagyobb szabású sokrészes sorozattal jövök nektek.  


2016. augusztus 6., szombat

E. L. James - A szürke ötven árnyalata- trilógia

Sziasztok! Ahogy kitört a nyári szünet nekiálltam újult erővel az olvasásnak, így megint összegyűlt egy pár, amiről a következőkben íni tudok.
Most, egy olyan könyvet hoztam nektek, ami nem kicsit osztja meg a nyilvánosságot. Vannak, akik teljes mértékben elítélik a könyvet és vannak, akik éljenzik. Úgy gondoltam, hogy ha valami ennyit véleményt kapott, akkor nekem is el kell olvasnom, így nemrég meg is tettem.

„Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad.
Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint.
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.”


Bevallom először nem nagyon akartam elolvasni, mert hallásból már ismertem a történetet. De valami hajtott, így belefogtam a több száz oldalnyi olvasmányba. Nem mondom, hogy megváltozott az életem tőle, de nem volt rossz, főleg, hogy most egy kissé másra vágytam, mint a megszokott romantikus regények. De ezt még én sem gondoltam volna. Ugyan, a Christian szemszögéből megírt könyv még várólistán van, de így is 1728 oldalon rágtam át magam, ami igencsak sok, tekintve a trilógia tartalmát.
Az első pár oldalon már láttam, hogy ez megint csak egy tipikus felállás lesz: szerencsétlen, rosszul öltözködő, konkrétan antiszociális lány és a jóképű, gazdag, sikeres férfi. Nem azt mondom, hogy ebből nem lehet kihozni valami újat, hiszen E.L. James megtette, de ez az alap már lerágott csont. Ennek ellenére még is azt mondom, hogy érdemes volt nekiállnom. Az első és második kötetbe csak a szóismétlések miatt kötnék bele, hiszen Ana egy angol szakos egyetemi hallgató, akinek – tanulmányait tekintve – bővebb szókinccsel kellene rendelkeznie, ahogy Mr. Grey-nek is a pozíciója miatt, de Christiannak még így is bővebb volt. Nem azt akarom mondani ezzel, hogy irodalmi szakszavak használjon, amit egy laikus nem ért, – így minden bizonnyal otthagyná a könyvet - de nem ártott volna néhol egy kis újítás. Igazából tartalmilag más kivetni valót nem találtam, ami említésre méltó lenne, kivéve a harmadik kötetben, ami szerintem el lett kapkodva. Úgy értem, a kötet eleje és közepe jól meg lett írva, a vége viszont valamiért sietségre utal. Talán az írónő akarta befejezni nagyon hamar, mert nem volt már mit mondania vagy az idő sürgette, de gyorsan és váratlanul történnek az események.
Nem szeretnék spoilerezni, de szerintem majdnem három évet nem szabadott volna átugrania a szerzőnek, hanem egy- két fejezettel megtoldania könyvet, ami akkor nem 634, hanem 700 oldal lenne, de nem összecsapva, hanem gondosan megírva, ahogy a többi.
Kíváncsian várom, hogy Mr. Grey hogy látja a történetet, így amint lehetőségem nyílik rá el fogom olvasni, ami azt is jelenti, hogy arról is írni fogok, hiszen úgy lesz teljes a kép, addig is remélem kedvet kaptatok hozzá.

Hogy kinek ajánlanám?
Mindenképpen 16 éven felülieknek, de még jobb lenne, 18-tól. Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy 16 év alatt tiltott, de erre a trilógiára meg kell érni, hiába erőltetné valaki, nem lenne jó. Ajánlom azoknak, akik szeretnek olvasni és valami pluszra vágynak, ami nem szerelmet és krimit ígér, hanem elrepít egy olyan világba, ahol a domináns fél valójában egy nagyon is meggyötört ember, ahol súlyos dolgokra derül fény és ahol kemény szabályok lépnek életbe.