2017. október 23., hétfő

#BTS2017

Sziasztok! Tudom, hogy megint régen írtam, de egyszerűen összejött minden, itt volt a felvételi időszak, aztán az azzal kapcsolatos teendőim, így nem nagyon tudtam a blogra koncentrálni. Viszont most egy „rendhagyó” Back to School-lal jövök, merthogy ez a bejegyzés igazából majd az elkövetkezendő időkben nyeri el az értelmét. Hogy miért? Mert most arról lesz szó, hogy mire figyelj oda végzőként. Most fejeztem be a gimnáziumot, így most már van elég tapasztalatom ezzel kapcsolatban; legalább is úgy érzem, hogy megéri elmondani a tapasztalatimat, amik átsegítettek ezen az időszakon.
Először nézzük azokat, amik nem feltétlen kapcsolódnak a tanuláshoz:

1.   Talán minden végzős lány álmodott már nem egyszer és nem kétszer a szalagavatóról. Én is álmodtam róla és meg is valósítottam. Ezzel kapcsolatban azt tudom javasolni, hogy a táncpartnert és a ruhát időben kezdd el keresni, mert a tökéletes ruhát egy pillanat alatt elkapkodják. Gondolom, te sem szeretnéd azt a ruhát megkapni, ami csak azért van a szalonban, mert azt senki nem vitte el. Itt azt hozzátenném, hogy időben kezdjetek el próbálni, mert a szalagavató előtt egy héttel összeállt tánc nem olyan, mint egy agyonpróbált változat.

2.   A felsőoktatási jelentkezés határidejére nagyon figyeljetek oda. Mindig azt mondtam, hogy semmit nem szabad az utolsó pillanatra hagyni és ez itt a legérvényesebb. Itt még nem számít a sorrend, (olyan értelemben, hogy az osztályodból hányadikként adod be ugyanarra a szakra) viszont bármikor adódhat bármi gond. Például egy vihar miatt (téli viharok kiszámíthatatlanok) nincs áram vagy internet a határidő pedig pár óra múlva lejár, de akár az is megeshet, hogy a rendszerrel van gond. Ilyenkor szét izgulhatod magad, hogy most sikerül-e vagy sem.

3.   A ballagás is egy fontos esemény egy gimis számára, épp ezért már előre válasszátok ki a párotokat, így nem lesz kavarodás. Itt, ahogy a szalagavató esetében is jó előre lebeszélni a szülőkkel, hogy merre lesztek, hiszen a szüleitek rátok kíváncsiak, nem a szomszéd gyerekére.

4.      Számolj! A felvi.hu nagyon jó oldal és nagyon jó barát. Számold ki a lehetséges pontjaidat és annak alapján válassz szakot. De, ami fontos, hogy lény szigorú magaddal és ne add nagylelkűen a pontokat. Mindenből a lehető legrosszabb százalékot írd be és akkor nem ér meglepetés. A szakválasztást pedig úgy értem, hogy nézd ki, hogy mik tetszenek és nézd meg az elmúlt év pontjait az adott szakon így meg tudod állapítani nagyjából, hogy neked érdemes-e megjelölnöd az adott szakot. Tegyük fel, hogy neked van 320 pontod, de az a szak, ami néztél 450-es ponthatárú. Ekkora pontkülönbséggel már el kell gondolkodni azon, hogy megpróbálod-e. Persze félreértés ne essen, nem én akarom megmondani, hogy mit csinálj, és mit jelölj be, ez csak az én véleményem és gondolkodásmódom. Ettől függetlenül, te még megjelölheted, semmi gond nincs azzal, mert mint tudjuk a remény hal meg utoljára.

Igazából most csak ezt a négy dolgot tudom kiemelni a tanuláson kívül, ami meghatározza a végzős éveteket.
A tanulás terén pedig csak annyit tudok mondani, hogy reménykedj abban, hogy nem őrülsz meg a végére. Én napi szinten annyit tanultam, mint néhányan egész héten, konkrétan nem ismertem a szabadidő fogalmát. Na, de szerintem nézzük egy- két használható tanácsot.

1.      Már szeptemberben döntsd el, hogy mi a választottad, mert egyrészt decemberben már nem fogsz tudni rendesen felkészülni az érettségire, másrészt a tanárok sem szeretik, ha az utolsó pillanatban tudják meg, hogy te érettségizni fogsz belőle. Amúgy nagyon könnyen mondhatnak nemet ilyenkor a felkészítésre, ezért is érdemes már az elején szólni az adott tanárnak. A tantárgyválasztásnál érdemes olyat választani, amit a felsőoktatási intézmény megjelöl. Például, ha te az orvostudományi egyetemre jelentkezel, akkor ne a földrajzot válaszd, hanem a biológiát. Oké, ez egy nagyon hülye példa volt, de a lényeget szerintem értitek. A követelményt pedig az adott egyetem / főiskola honlapján nézhetitek meg. Érdemes azt is megnézi, hogy emelt szinten kell-e teljesíteni az adott tárgyat vagy esetleg egy másik emelt kell.

2.      Nyelv, mindenekfelett! Ha te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már előre leérettségiztél nyelvből, akkor se hanyagold el a tanulását, hanem kérd meg a tanárodat, hogy készítsen fel nyelvvizsgára. Higgyétek el, sokkal könnyebb dolgotok lesz az egyetem alatt, ha már középiskolában megszerzitek a nyelvvizsgát. Én is ezt csináltam és most, hogy elkezdtem a felsőoktatást már nem fáj a fejem ez miatt, hiszen a sok vizsga mellett ez még egy plusz terhelés lenne, és ami a legnyomósabb érvem ez mellett, hogy egyetemen nincs klasszikus nyelvoktatás, csak pénzért. Legalább is az én szakomon egyáltalán nincs nyelv.

3.    Döntsd el, hogy miből fogsz emeltezni már szeptemberben. Ha valaki azt hitte, hogy elég az, hogy simán, középszinten leérettségizik és megy az egyetemre, azt le kell lomboznom, mert a felsőoktatásban kell egy emelt. Nekem szerencsém volt, mert bármit válaszhattam, így a történelem lett a kiszemeltem. De azt mondom, hogy nagyon meg kell ezt fontolni, mert nem mindegy, hogy választasz egy emelt matekot, holott te a történelmet jobban érted és neked is mindegy volt, hogy miből emeltezel.

4.  Tételek. A tételeket minden esetben dolgozd ki. Nagyon sokat megtalálsz a neten, de én azt mondom, hogy csak biztos forrásból töltsd le, mert nagy bakik lehetnek belőle. Sok helyen láttam, hogy elég, ha csak minden másodikat dolgozol ki, a többit meg majd összetipped valahonnan. Ja, csak ez nem így működik. A húsz tétel nem olyan sok tárgyanként, főleg, hogy tuti van olyan, amit már most el tudnál mondani. Oké, nem mondom, hogy egy Odüsszea ment volna tétel nélkül, de egy József Attila verset csak le tudsz elemezni. Az emelt érettségiknél ez fokozottan igaz! Ott minden egyes pont számít. Nem véletlenül adják ki minden évben a központi szóbeli tételsort, és a hozzá tartozó egyetemi tanárok által kidolgozott vázlatokat is.

5.      Ha már tételek, akkor jó, ha valamiféle rendszert viszel a sok tétel közé. Én például azt csináltam, hogy legépeltem azokat, amik órán elhangzottak, majd kinyomtattam őket és tantárgyanként egy mappába helyeztem (mind gépen, mind papír alapon). Így nem történhet meg az, hogy egy hidegháború bekerül Kosztolányi novellái és József Attila versei közé. Igen, az én módszerem egy kicsit költséges, de azt hiszem megérte, mert még most is a kezembe tudom őket fogni és nem a kézzel csúnyán leírt dolgokban kell kutakodnom. Ha már itt tartunk, hogy kézzel írás. Én úgy csináltam, hogy minden egyes témát külön oldalra kezdtem. Így sokkal átláthatóbb volt a füzetem, és ha kellett, akkor elő tudtam venni és nem kellett keresgélnem.

6.    A tételeket nem csak leírni kell, hanem megtanulni is. Sokaktól hallottam, hogy csak az utolsó pillanatban tanulja meg őket vagy csak mindennek a felét. Ez szerintem egy óriási hiba, főleg ha nem csak kettesre szeretnél érettségizni. Azt tudnotok kell, hogy ha a szóbelin az elnök úgy ítéli meg, hogy nem feleltél meg, akkor póttételt huzathat, ami csak azért szívás, mert rögtön feleződnek a szóbeli pontjaid. Ezáltal konkrétan csak kettes lehet a szóbelid, amivel csak az a gond, hogy az érettségi jegy az írásbeli + szóbeli százalékából áll, így a hiába van egy nagyon jó írásbelid a szóbelid leviszi egy jegyet is akár. Szóval ezért mondom azt, hogy a tételeket folyamatosan kell tanulni és nem egyszerre. Az utolsó nap úgysem fog belemenni minden a fejedbe, sőt többet felejtesz, mint amennyit megtanultál. Ha fokozatosan tanulod meg, akkor abból nem lesz gond szóbelin sem. Mondjuk valószínű, hogy felelni fogtok belőle, így mindenképp meg kell tanulni őket.

7.      A nem érettségi anyagot is tanuld meg. Ezt azért mondom, mert a felvételikor a négy éves (akkor még három) bizonyítványodat be kell küldeni, az érettségivel együtt pedig a maradék egy évet is fel kell tölteni. Fogalmam sincs, hogy mennyire nézik azokat, de jobb félni, mint megijedni.

8.      Töriből, magyarból és idegennyelvből ne csak tőmondatokban tudj válaszolni. Törin és magyaron kell írni fogalmazásokat, amik nyilván sok pontot érnek, nyelvből pedig levelet kell írni. Itt nem mindegy a szókincs, a kifejezőkészség és a szaknyelv sem. Nyilván nem egyetemi szinten kell tudni a szakkifejezéseket, de nem árt egy-két olyan sem. Persze mindig csak azt írd le, amit értesz is. Semmi értelme kikeresni egy szótárból (magyar és idegen nyelv is) egy olyan szót vagy kifejezést, amit azelőtt még nem is láttál.

9.      Gyakorolj! A neten elérhetőek az előző évi érettségi feladatsorok és azokat nézd át. Azt javaslom, hogy időrendben visszafelé haladj, tehát most a 2017-es érettségit nézd meg, mivel ehhez hasonlót fogsz kapni majd te is. Nemhiába mondják, hogy az ismétlés a tudás atyja. Ha többet megnézel és gyakorolsz, akkor nem fog akkora meglepetés érni májusban.

10.  Végül, de nem utolsó sorban ne izgulj, mert nem olyan vészes és véres, mint ahogy sokan állítják. Ha kellő tudással rendelkezel, akkor nem lehet semmi gond. A lényeg, hogy előtte való nap ne tanulj, ne nézz át semmit és lehetőleg ne is nézz érettségiről szóló filmeket. Ja, és a legfontosabb, hogy készülj fel: egy rakás toll, vonalzó, ceruza, radír, ennivaló, innivaló és persze az atlaszok és egyéb segédeszközök, amiket bevihetsz. Ne bízd a véletlenre, mert abból semmi jó nem sül ki, inkább legyen nálad egy tollgyárnyi toll, mint egy darab, ami engedelmes pillanataiban fog, de leginkább a kuka felé vágyakozik. Amúgy én előbb sokszor ceruzával csináltam meg a feladatot és aztán írtam át tollal, mert sokkal szebb, ha nincs tele javítva a dolgozat. Csak ha te is így csinálod, akkor ne feledd, hogy az utolsó pár percben át kell írnod és ellenőrizned is kell a munkád. Lényeges, hogy minden papíron rajta legyen a neved és az osztályod és az is fontos, hogy a megoldást csak, és kizárólag tollal írva fogadható el; ne veszíts pontot amiatt, hogy elfelejtetted átírni. Mivel kint lesz egy jól látható óra (feltehetőleg) és az is rá lesz írva a lapra, hogy hány perc áll rendelkezésedre, ezért én úgy csináltam, hogy megnéztem a feladatok számát, majd arányosan elosztottam az időt a feladatok között, de már az elején levontam tíz percet az ellenőrzésre.

Remélem hasznos tanácsokkal tudtam szolgálni nektek, akik az utolsó évüket tapossák a középiskolában. Az utolsó tanácsom pedig az lenne, hogy ne felejtsétek el megélni ezt az évet, mert ebből (jó esetben) csak egy lesz. Illetve ehhez még annyit szeretnék mondani, hogy ezek tényleg csak a személyes tapasztalataim illetve érzéseim a végzős évvel kapcsolatban, nem feltétlen kell megfogadni a tanácsokat és Isten ments, hogy miattam ne oda jelentkezzetek, ahova eredetileg akartatok. Ezek csak tanácsok, de nyilván majd a tanáraitok és az osztályfőnökötök ad tájékoztatást erről az évről. Sok sikert kívánok mindenkinek már most! J