2019. június 5., szerda

Mit olvastam 2018-ban?


Sziasztok! Nemrég jelentkeztem a 2017-es”olvasónaplómmal”, de itt az ideje, hogy megtudjátok, mik keltették fel az érdeklődésemet 2018-ban. A tavalyi évben kicsit színesebb volt a paletta, mint két évvel ezelőtt, de még így is akad az olvasmányaim között Leiner Laura.


1. L. Welskopf – Henrich: A Nagy Medve fiai – 368. oldal:
Nagyon régi könyv, azóta is keresem a második részét. Eleinte nem nagyon tetszett, mert vonatott volt nagyon és úgy tűnt, hogy soha nem akar beindulni a cselekménye. De aztán ez szempillantás alatt pörgőssé vált és betekintést nyerhettünk az indiánok világába. A könyv visszarepít a régi Vad – Nyugatra, az indiánok földjére, ahol még csak alig épült ki valami, a mostani Amerikának még nyoma sincs. Izgalmas és érdekfeszítő a cselekménye, amikor a szerző elkapja azt a bizonyos ritmust, letehetetlenné válik.



2. Leiner Laura: Egyszer (Bexi 6.) – 478. oldal: 
2017-ben nem jutottam a sorozat végére, így átcsúszott 2018-ra. Mint, ahogy az eddig összes könyvét Laurának, ezt is imádtam és igazából nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni, mert a könyv önmagáért beszél. Tetszett, hogy egy teljesen más sorozat, mint anno az SZJG volt és tetszik, hogy Laura meg tudott újulni és teljesen más karaktereket megalkotni. Kicsit nagyon hiányoltam, amikor kiolvastam és hirtelen arra kellett feleszmélnem, hogy ennyi volt Bekiék világa. A sok tépelődés és huza – vona ellenére is nagyon tetszett a sorozat, habár én egy kicsit szerettem volna többet olvasni Márxiról.



3. Leiner Laura: Ég veled (Iskolák versenye 1) – 431.oldal:
Mivel Laurából nem volt még elég, ezért elolvastam a legújabb sorozatának első részét is. Az első pár oldalnál úgy gondoltam, hogy ezt most becsukom és ennyi volt. Nem szeretem a szomorú, melankolikus könyveket, ezért nem akartam tovább olvasni, de a kíváncsiság mégis hajtott, mert azt mondtam magamnak, hogy: adj neki még egy esélyt, Laura mindig meglep és nem lesz végig ilyen. És igazam volt, mert sokkal jobb lett. Sajnos az eleje tényleg olyan, amit egy kicsit másképp írtam volna és nem ennyire tragikusan, de ettől függetlenül szerintem tökéletes. Mint minden Leiner Laura könyvnek (sorozatnak), ennek is van egy sokkal mélyebb mondanivalója, amihez talán már kell egy kis érettség, így szerintem ez is egy olyan olvasmány, ami egy kicsit nagyobbaknak ajánlható vagy talán még el kell olvasni egy párszor, hogy ténylegesen érthetővé váljon. Viszont a végén sajnáltam, hogy nincs még meg az összes kötete és nem tudom tovább olvasni, mert annyira letehetetlen ez is.



4. Florence Hinckel: Titkok.com – 148.oldal:
Khm, nos. Megpróbálom úgy értelmezni ezt a könyvet, mintha hatalmas mondanivalója lenne. De nem tudom. Lehet, hogy csak én vagyok ehhez már túl felnőtt és ezért nem élveztem annyira, mint kellett volna, viszont szerintem alapvető problémák voltak a könyvvel. Kezdve azzal, hogy szerintem egy 13 éves nem viselkedik így. Lehet, hogy én gondolok túl sokat erről a korosztályról, de úgy gondolom, hogy Mona karaktere és a barátnői is túl kislányosnak és naivnak lettek megalkotva, mert úgy vélem, hogy ennél egy kicsit mélyebb és elgondolkodtatóbb dolgok foglalkoztatják a mai 13 éveseket. Ráadásul miért egy tanártól függ az, hogy mit csinálhatnak a tanítási időn kívül? Mert szerintem a mai világban a tanárnak semmi köze a gyerek tanítási időn kívüli foglalkozásához – egy bizonyos mértékig, de persze ne menjünk bele a kivételek listájába, mert erről a témáról szerintem egy kisregényt lehetne írni. Visszatérve a könyvre, nekem abszolút nem jött át az a ” húúú” meg „wáááá” érzés, mint amit a regény akar érzékeltetni.


5. Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései – 238.oldal:
WOW. Csak ennyit lehet mondani erre a könyvre. Eleinte nagyon zavaros és kissé nehezen érthető, de a végén mindenre fény derül. Nem tudok mást hozzáfűzni, mint, hogy el kell olvasni minden egyes jelentéktelennek tűnő részét is, mert a végén így fog összeállni a kép. Nagyon durva és felkavaró, ezért inkább nagyobbaknak ajánlanám, semmiképp nem gyerekeknek való könyv. Olvasás közben néha úgy éreztem, hogy elég volt és nem olvasom tovább, mert ennek semmi értelme nincs, csak egymás mellé vannak dobálva random dolgok, aztán a kíváncsiságom tovább olvastatta velem, amit nagyon jól tett. Egyszer mindenképp érdemes elolvasni.



6. Simone Elkeles: Perfect chemistry – Tökéletes kémia – 390.oldal:
Hogy miért van oda minden lány a rosszfiúkért azt nem tudom, de szerintem ez majdnem mindenkinél így van. A Tökéletes kémiában is, ami egy kiváló könyv arra, hogy bemutassa a társadalmi rétegek közötti különbséget és egy modern Rómeó és Júliát varázsoljon elénk. Na, persze nem a nagy klasszikus újra írása, hanem annál sokkal több. Már az első oldalokon megkedveltem a szereplőket, főleg Alex Fuentes-t, akiről szerintem mindenkinek a tökéletes fiú jut eszébe. Tetszett, hogy a két főszereplő között már eleve ott van egy kulturális különbség – hiszen míg Alex vérbeli mexikói, Brittany megtestesíti a tökéletes amerikai lányt, akinek koránt sem olyan tökéletes az élete, mint amilyennek mutatja a külvilág felé. A kettőjük találkozásakor már borítékolható volt a robbanó egyveleg – mint, ahogy a fülszövegen is olvashatjuk. A kulturális különbség mellett persze még számos ellentét van Alex és Brittany között, de végig nagy kérdés volt, hogy vajon mennyire tudják legyőzni ezeket és mi vár kettőjükre. Élveztem olvasni, mert egyetlen oldala sem volt unalmas vagy mesterkélt, annak ellenére, hogy az írónő egy elég komoly témát feszeget. Tetszett a teljes szövegezése és az, hogy Alexben még nagyon is él a mexikói vér és meg sem próbálja elrejteni, hogy ő kicsoda valójában, sőt büszkén vállalja. Mondjuk szerintem a tudatos spanyol nyelvhasználat és az erős éntudat csak ráerősített a könyvre és Alex karakterére.



7. Simone Elkeles: Rules of attraction -  A vonzás szabályai – 348. oldal:
Hát persze, hogy nem ért véget Fuentes-ék kalandja egy könyvvel, hiszen Alexnek van egy öccse, Carlos, aki még a bátyánál is vadabb és szabadszájúbb. Ő az, aki végig káromkodja a könyvet, mégis egy szerethető karakter marad annak ellenére, hogy teljes mértékben ugyanazokat a hibákat követi el, mint annak idején Alex. Persze a történet már egy kicsit később játszódik és a két testvér között érezhető egy bizonyos fokú ellentét, ami érthető is, hiszen az első rész elolvasása után világossá válik, hogy Alex mitől akarja megóvni öccsét, aki viszont nem akar kimaradni semmiből és nem érdekli a veszély. Itt is nagyon kemény bandaháborúk dúlnak és talán ki lehet jelenteni, hogy kicsit vadabb is, mint az előző részben volt, bár amit Alex-el tettek az volt talán a legdurvább része az első résznek. A második rész is izgalmasan alakul, főleg, hogy Carlos egy olyan lányt talál, aki nem adja magát egykönnyen és kicsit még hasonlít és Carlosra a jellemüket tekintve.



8. Simone Elkeles: Chain reaction – Láncreakció – 333. oldal:
Fuentes testvérek kerestetnek! De komoly, miért nincs még egy pár testvérük? A harmadik részben a legkisebb fiú történetét olvashatjuk, akit mindkét bátyja meg akart védeni a bandaháborúktól és az ezzel járó veszélyektől, de mint tudjuk, Luist sem kerülheti el a Fuentesek „átka”. Mondjuk nála azt éreztem, hogy önhibájából keveredik bele a dolgokba, bár az apró kis titok után nem tudom nem megérteni. Mondjuk egy kicsit sok volt ez a része, hiszen lett volna más választása, de ő inkább a bandát választotta, nem tanulva a két bátyja hibájából. Érdekes volt, hogy Luis ütközött a legnagyobb megpróbáltatásba a lányok terén, hiszen míg Alex és Carlos egy –egy fehér lányt választottak, addig Luis egy magát fehérnek mondó, de mexikói lányt. Bár szerintem már az is sok további kérdést felvet, hogy egy magát fehérnek gondoló ízig – vérig mexikói gazdag lányt miért gondolják a barátai is fehérnek, a szegényebb rétegből származó Fuentes-t miért nézik le. Tetszett, hogy az írónő visszahozta a másik két fiút is a befejező regénybe és kifejezetten örültem, hogy a kis Paco személyében megismerhettük a legkisebb Fuentes-t is. Az epilógus része kifejezetten tetszett, főleg, hogy a távoli jövőbe tekintett ki a könyv törzsszövegéhez képest, így láthattuk mindhárom Fuentes fiút felnőtt férfiként és apaként és láthattuk a gyerekeikben meglakozó Fuentes vért is.


9. Marnie Bates: Gyilkos a vonal végén – 347. oldal:
Hát öhm, szóval khm. Elrejteni egy fontos bizonyítékot, mert nekem olyanom még nincs? Na, nehogy már. Egy LOL könyvről van szó, ami abszolút mértékben abszurd, lehetetlen és idegesítő. Nem olvasnám el még egyszer, mert ezt elég volt egyszer is ahhoz, hogy megértsem nem nekem való. Egy bizonyos korosztálynak biztos nagyon tetszik, de én úgy látszik kinőttem már belőle. Nem értettem, hogy az a tablet miért ér többet valakinek, mint saját élete, főleg, ha ki sem tudja nyitni.



10. Marnie Bates: Itt a vége, lúzer véle! – 341. oldal:
Jajj. Csak ennyit tudok mondani erre is és megint csak rájöttem, hogy nem nekem valók a LOL könyvek. Teljes mértékben lehetetlen és képtelen ez a könyv és szerintem abszolút nem olyan jó, mint ahogy mondják. Nem tudok erre mást mondani, minthogy kiskamaszoknak biztos nagyon tetszik, de egy bizonyos korosztály felett inkább ne olvassuk.



11. Stephenie Meyer: A burok – 519.oldal:
Láttam a filmet és a könyvet is olvastam, de megint csak bebizonyosodott, hogy a könyv jobb. Sokkal többet mond, és sokkal jobban leírja és bemutatja a helyszíneket, a cselekményt, mint a film. Nagyon tetszett és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a sci- fi regényeket. Utópisztikus és hátborzongató, de nagyon jól bemutatja a lényeget a könyv. Miközben ezeket a sorokat írom azt mondom, hogy igazából a könyv olyan, mintha egy skrizofén lányról szólna, aki vívódik a két személyiségével és a végén inkább megbékél. Tetszett a fogalmazásmód és tetszett, hogy ennyire részletes és érzelemteli. Csak ajánlani tudom!



12. Julian Rubinstein: A viszkis – 444. oldal:
 Egy amerikai szerző ír a magyar bűnözőről. Méghozzá teljesen hitelesen és érthetően. Kifejezetten tetszett, hogy Attila megkérdezésével és mesélésével készült el a könyv, nem a szóbeszéd alapján. Hihetetlen, hogy milyen körülmények uralkodtak az országban a viszkis idején és azt sem csodálom, hogy belekeveredett ezekbe a bűncselekménybe. Már ekkor felvetődött ez a román – magyar ellentét, pedig ha azt vesszük Attila mindig is magyar volt, csak éppen Erdélyben élő magyar, aki éppúgy nem tehet Trianonról, ahogy az itt marad magyarok sem. Érdekes volt olvasni az élettörténetét és az egész történetet, kezdve attól, hogy miképp jutott Magyarországra. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy olvassa el, mert sok mindent megérthetünk, és sokkal tisztábban láthatjuk a viszkis történetét. A filmet még nem láttam, de hamarosan bepótolom és összehasonlítom a könyvvel.



13. Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról – 182.oldal:
Lehet, hogy csak én vagyok nagyon értetlen és éretlen ehhez a könyvhöz, de: WTF? Már az elején elveszettem a fonalat arra vonatkozóan, hogy ki kicsoda és mit csinál. És miért akarta bárki leütni (vagy mit csinálni) Mick Jagger-t, aki egy fellépő volt, akit a legjobban vártak. Nagyon nem tetszett, hogy ennyire összeszedetlen és csapongó az egész és tulajdonképpen mindenki csak a nőt kereste, aki folyamatosan más sátrában aludt. Tulajdonképpen a főszereplő random monológjait sem nagyon tudtam mihez kapcsolni, de annyi lejött a könyvből, hogy a helyszínen nem egy fesztivált, hanem egy rehabot kellett volna létesíteni.



Ennyi lett volna a 2018-as olvasmánylistám, ami oldalszámban összesen 4567. oldalt jelent. Ti mit olvastatok tavaly?