2020. február 4., kedd

Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Sziasztok! Hosszú kihagyás után újra itt vagyok egy újabb könyvajánlóval. Mostanában volt egy kis időm olvasni, így gondoltam leírom a gondolataimat a regénysorozatról.

!!!Spoilert tartalmazhat!!!

Alapvetően négy könyv van, amik összekapcsolódnak, plusz egy kiegészítőkötet, mely novellákat tartalmaz, de nagyon megéri az idő, amit rá szánunk. Nekem nagyon tetszett az összes része és a novellák is ugyanolyan hátborzongatók, mint a regények, sőt számomra még ijesztőbbek voltak. Na, de nézzük a regényeket kicsit részletesebben.
Az első kötet a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei címet viseli, ami már a kezdetén hátborzongató, ugyanakkor érdekes és szövevényes. A történet Jacob Portman szemszögéből íródott, aki egy teljesen átlagos kamasz srác Floridából. Állítása szerint vele soha nem történtik semmi izgalmas, csak éli az unalmas, egyhangú életét. Ez egészen addig tart, amíg nagyapjától telefonhívást nem kap. Abe-ről minden családtagja úgy gondolja, hogy csak egy szenilis vénember, akinek nincs ki a négy kereke, de halála napján mindenre fény derül. Legalább is Jacob számára. Kiderül, hogy a régi históriák, amiket a nagyapja mesélt mégsem kitaláció. Innen kezdetét veszi a kaland. Hogy ki az az Emma? Jacob, a nagyon is a jelenben élő átlagos srác, hogy kerül 1940-be, egy szigetre, amit lebombáztak? Mi köze ennek Aba-hez? Rengeteg kérdést vet fel már a legelején a könyv, mégis mindenre választ kaphatunk, csak figyelmesen kell olvasni és értelmezni az olvasottakat. 






 A második kötet az Üresek városa címet viseli, ami nem véletlen választás a szerző részéről. Hatalmas időutazások és kalandok várnak a szereplőkre, amiket nem szeretnék itt kifejteni, hiszen a bejegyzés lényege nem egy összefoglaló létrehozása, hanem egy vélemény nyilvánítás, amihez elengedhetetlen, hogy pár szóban megismerjétek a könyvet. Annyit azért elmondok, hogy a legkevésbé sem unalmas vagy túlerőltetett az első rész után.










 
A harmadik kötet a Lelkek könyvtára címet viseli, amit akár metaforaként is lehet értelmezni, ám kiderül, hogy mégsem teljesen az. Mikor Jake és Emma már saját magukkal küzdenek, a barátaik veszélyben vannak. A két fiatal hadakozik a természettel, hadakozik a lidércekkel és természetesen az érzelmeikkel. De hogy kerülnek ki ebből a csapdából? Mi lesz a következménye? Mert ennek mindenképpen lesz folytatása, ami az egész különleges társadalomra kihatással lesz, rögtön a negyedik részben, mely a Napok térképe címet viseli. 







Vándorsólyom kiasszony különleges gyermekeinek új feladatuk van, méghozzá egy olyan, amit a vezetőik osztottak rájuk és egy olyan, ami Aba öröksége. De amikor Jake belevág az ismeretlenbe a barátaival nem sejti, hogy milyen veszélybe sodorta a társadalmukat. Megint bajban vannak.














Nagyon tetszett az összes kötet, nem tudnék különbséget mondani köztük. Az első még nagyon mesebelinek hatott és idilli volt, ám a végén már ott is érződik, hogy valami nem stimmel. Tudtam, hogy van folytatása és nem egy love story-ra számítottam, de ez felülmúlta a várakozásomat. Tetszett, hogy az író ennyi szálat mozgat egyszerre és mindenkinek van valami szerepe, még akkor is, ha elsőre haszontalannak tűnik. Fontos, hogy nem szabad átsiklani a részletek felett, mert annak az egy pici momentumnak még nagy szerpe lesz később. Érdekes volt, hogy Jacob nem egy felszínes, sekélyes fiú, aki az első pillanattól kezdve ereje teljében van, hanem egy visszahúzódó, bizonytalan srác, aki még a negyedik rész végén sincs tisztában a saját erejével és tudásával, de még a jelentőségének mivoltával sem. Nem tudja pontosan, hogy Abe mit hagyott rá és miként kezelje a helyzetet, ugyanakkor nagyon céltudatos és a ballépései ellenére mindig jó szándékú. Aztán ott van Emma, aki ugyan évtizedeken keresztül élt 1940-ben, de próbál alkalmazkodni. Érződik, hogy össze van zavarodva és nem igazán van a helyzet magaslatán, hogy most egykori szerelme – Abe – unokájával találkozhat, holott ő még mindig egy tizenéves kamasz. Érdekes számomra, hogy bár a kisasszony gyermekei évtizedeken át hurokban éltek (mindig ugyanazt a napot élték újra éveken át) így nem öregedtek, ezért van bennük valami gyermeki, de ott van a felnőtt énjük is, akik már jócskán túl vannak a hetvenedik életévükön. Már maga a kontextus hátborzongató számomra, hogy Jake a saját nagyapja barátaival találkozik, akik még mindig fiatalok, de Abe-t már idős emberként ismerte meg Jake. Különös, hogy a különböző korokból származó fiatalok mennyire képesek alkalmazkodni egymáshoz és mennyi mindent kell túlélniük. Tetszett, hogy Jacob végig vívódik, hiszen rájött, hogy ő is különleges és tudja, hogy ezt az életet nem dobhatja el, mert nincs rajta kikapcsológomb, ugyanakkor vágyik haza, a normális életébe, ahol iskolába jár és egyetlen barátjával van. Egyedül a klisék nem nyerték el a tetszésemet, mert szerintem nem csak Jake volt ott a harcban és nem csak ő kellett a dolgokhoz, hanem a többi különleges társa is, akik nélkül valószínűleg már a főszereplő is halott lenne.
A könyvhöz filmadaptáció is készült, bár csak egy kötetről és közel sem olyan izgalmas, mint a regények. Sajnos elkövették az a hibát, hogy olyan kulcsfontosságú jeleneteket hagytak ki, amik akár egy folytatáshoz is szükségesek lettek volna. Ráadásul rengeteget változtattak a könyvhöz képest, ami bár ebben a megoldásban hasznos volt, de a továbbiakban (ha lesz folytatás) nem lesz az. Remélem nem árulok el nagy titok azzal, hogy elmondom, hogy Emma képessége a könyv szerint a tűz irányítása, a filmben a levegő irányítása volt. Ráadásul a filmben olyan szálakat mozgatnak, amik annyira jelentéktelenek, hogy akár el is lehetett volna hagyni. A legnagyobb csalódás pedig egyértelműen a film legnagyobb jelenete volt, mert a könyvben semmi ilyesmiről nincs szó, csupán a harmadik (?) kötetben említik egy teljesen más kontextusban a helyszínt. Mindenesetre nagyon furcsán lett megoldva a film, de számomra a legnagyobb pozitív változás a könyvhöz képest a legvége, amikor Jake elhatározásra jut, ami megváltoztatja az életét. Úgy gondolom, hogy a film verzióból is ki lehetne hozni még a folytatásokat, mert a végén teljesen elvarratlan marad a szál, ha tudatában vagyunk annak, hogy a regény miként folytatódik. Egyébként véleményem szerint a könyvnek is lesz még folytatása, mert a negyedik könyv végén eléggé nagy függővéget hagyott az író, így mindenképpen várható valami folytatás.
Mielőtt belevetnéd magad Ransom Riggs világába megemlíteném, hogy a regényekhez tartozik egy kiegészítő novelláskötet, amit mindenképpen a sorozat olvasása után ajánlok, mert csak úgy fogod érteni és így fogod tudni összekapcsolni a regénnyel. Ez a kötet csak 170 oldal, de annál izgalmasabb, olyan, mint a tanmese. Rövid történeteket mesél el, és mindnek van valami tanulsága a végén. Na, persze nem ajánlom gyerekeknek, mert ahhoz kicsit ijesztőbb, de szerintem mindenképp olvasd el, ha már megtetted a regényekkel.












Kinek ajánlanám?
Mindenkinek, aki szereti a változatos, fordulatos  és meghökkentő olvasmányokat. Persze nem árt, ha egy kicsit idősebb fejjel olvasod, mert annak ellenére, hogy nem kifejezetten horror, akadnak benne olyan részek, amiket egy gyerek nem szívesen olvas, de akár a megértés miatt is mondanám azt, hogy nagyobbak olvassák. Ez nem egy egyszerű love story, hogy egy szálon halad és csak el kell olvasni, itt muszáj kicsit több időd fordítani a regényre, mert egyik dologból következik a másik, sokszor egy állítást később magyaráz meg, így gyakorlatilag mindig vissza kell emlékezni. Ráadásul több szereplőt is mozgat, akiket nem árt az eszünkbe vésni, mert mindegyiknek nagy szerpe van.
Összeségében nekem nagyon tetszett a sorozat és csak bátorítani tudok mindenkit, hogy olvassa el, mert megéri. Egy teljesen más világba kerülünk és egy teljesen más értékrenddel találkozunk, ahol mindig magad mögé kell nézned, mert nem tudhatod, hogy ki az ellenség és ki a barát.