2020. augusztus 14., péntek

Híres balkezesek

 Sziasztok! Tudom, hogy nagyon régen volt már bármiféle bejegyzés, de jelenleg annyi más elfoglaltságom van, hogy nem volt időm a bloggal is foglalkozni, pedig szerettem volna így nyáron egy kicsit aktívabb lenni. 

Most azonban egy világnap alkalmából írom ezt a bejegyzést, ugyanis tegnap, azaz augusztus 13-án volt  balkezesek világnapja. Mára már egyre több helyen beszélnek a balkezesekről, egyre több híres emberről derül ki, hogy a "balkezes kisebbség" táborát erősitik, éppen ezért úgy gondoltam,  hogy bemutatok nektek néhány olyan ismert személyt, aki nem a jobb kezét használja vagy használta. Balkezesként mindig büszkeséggel tölt el, ha látok valakit, aki hozzám hasonló ebből a szempontból, az pedig külön említést érdemel, hogy öröm olvasni, hogy mennyi híres ember  használja a bal kezét. Lényegesnek tartom, hogy sajnos még a mai világban is látunk olyan példát, hogy a gyereket át akarják szoktatni a jobb kéz használatára, de balkezes emberként nem tartom helyesnek, mivel semmivel sem roszabb a helyzetünk, mint a jobbkezes társainké. Igen, nekünk kicsit nehezebb megtanítani az írást, hiszen nekünk úgymond minden visszafelé van a jobbkezesekhez képest és igen, el fogjuk maszatolni a tintát és a grafitot is és a legtöbb kifejezetten jobbkezes eszköz használata problémás számunkra, de meg tudjuk oldani, csak hagyni kell. 

Kezdjük a sort az Oscar- és többszörös Grammy- díjas énekesnővel, Lady Gagával, aki a legtöbb dolgot bal kézzel csinálja. 


A szintén Oscar - díjas Angelina Jolie is a balkezesek táborát erősíti.  


A Mátrix és a John Wick sztárja, Keanu Reeves is balkezes, bár a színész a filmekben a jobb kezében ragadja meg a fegyvert, ám számos kép bizonyítja, hogy a másik keze a domináns. 


Bizony, Cambridge hercege, Vilmos is balkezes.


A sorból nem maradhat ki a Microsoft alapítója Bill Gates sem, merthogy ő is a balkezesek táborát erősíti. 


A listából nem hiányozhat a volt amerikai elnök, Barack Obama sem.

Tudtátok, hogy több amerikai elnök is balkezes volt? Köztük olyan nevek szereplnek, mint például Harry Truman, Ronald Reagen, Bill Clinton és Geroge H. W. Bush. 


Fontos megemlíteni két nagyszerű gitárost is, akik szintén a balkezüket használják / használták. 

Paul McCartney. Érdemes megnézni, hogy a Beatles egykori basszusgitárosa balkezes gitárt használ a szinpadon.


Jimi Hendrix is balkezes gitárt használt, ám annak előtte még a hagyományos jobbkezes gitárt fordította meg és megtanulta visszafele pengetni a húrokat. Nem véletlenül ismert és meghatározó személy a zenében még mindig. 


A múltban ugyan a legtöbbször átszoktatták a gyerekeket a jobb kéz használatára, mert azt tartották a szebbik kéznek, ám még így is akad néhány példa arra, hogy elismert és máig híres tudósok is a "roszabb" kezüket használták. Íme néhány példa:

Rögtön a legelején egy olyan nagy nevet kell megmlíteni, mint az itáliai polihisztor, Leonardo da Vinci.

 

A radioaktivitás kutatásának úttörője, Marie Curie is balkezes volt. 



Természetesen még vannak balkezes hírességek, akik most nem fértek fel a listára, de ennek a bejegyzésnek nem is célja felsorakoztatni minden balkezest, hiszen akkor talán még órákig lehetne olvasni ezt a posztot. 

Ti melyik kezeteket használjátok? 

Vannak bal kezes ismerőseitek? 


Képek forrása: google.hu

Eredeti cikk: https://www.noklapja.hu/mozaik/2019/08/13/hiresek-tehetsegesek-es-balkezesek/?fbclid=IwAR2FYSfQ5OGly-ejdTxYLxBWeMPUNzXSJP2Br7K2neNusTtTSJ4TTPNijuk