2021. január 17., vasárnap

Mit olvastam 2020-ban?

 Sziasztok! 

A mai bejegyzésben a 2020-as olvasmánylistámat hoztam el Nektek. Ezúttal sajon nagyon kevés könyvet sikerült olvasnom a saját szórakozásromra, mivel a figyelmemet az egyetem felé kellett összpontosítanom, de így is megpróbáltam kikapcsolódásképpen könyvet fogni. 

Mint minden évben, most is csak a saját szórakozásra olvasott könyvek szerepelnek a bejegyzésben, hiszen a szakmai irodalmat nem tekintem idevalónak. Idén sajnos csak nyolc könyvet sikerült befejeznem, ám ha jobban belegondolok a lista még bővülhetett volna azokkal a könyvekkel, amiket félbehagytam, illetve azzal, amit nem sikerült befejeznem év vége előtt. Na, de nézzük is a könyveket!


1.) Ransom Riggs: Vándorsólyomkisasszony különleges gyermekei - Üresek városa - 381. oldal

A 2019-es évben a sorozatot nem tudtam befejezni, így ez 2020-ra maradt. Ebben a bejegyzésben nem fejteném ki a véleményemet a soroaztról, mivel ezt itt már megtettem egy hosszú posztban, azt viszont újra leírom, hogy napjainkban szerintem kihagytahatatlan könyvsorozat és érdemes elolvasni.


2.)  Ransom Riggs: Vándorsólyomkisasszony különleges gyermekei - Lelkek Könyvtára - 462.oldal

Ahhoz képest, hogy a regénysorozatok a többedik résznél ellaposodnak Ransom Riggs végig fentartja az érdeklődést és a kíváncsiságot az olvasóban. Izgalmas és fordulatos volt ez a rész is, ahogy eddig mindegyik. 


3.)  Ransom Riggs: Vándorsólyomkisasszony különleges gyermekeinek negyedik története - 479.oldal

Azóta már megjelent az ötödik rész is, bár én még csak a negyedikig jutottam a történettel. Amikor már azt hiszi az olvasó, hogy minden rendben és le lesz zárva a sorozat, hiszen minden veszély elhárult, akkor rájön, hogy mégsem. Ez a rész teljesen más lett, mint a többi és már - már hiányzik az a sok kaland, de a szerző így sem hagyja unatkozni az olvasót. 


4.) Ransom Riggs: Különlegesek regéi - 176.oldal

Ez a rövidke kis kötet nem tartozik szorosan a sorozathoz, azonban rövid kis novellákban olvashatunk olyan különlegesekről, akik eddig nem szerepletek a történetben a szó szoros értelmében, azonban aki egy kicsit figyelt tudja, hogy a Különlegesek regéi kötet szerepel a sorozatban, mint egy fontos olvasmány.


5.) Leiner Laura: Mindig karácsony - 515. oldal

Szerintem az elmúlt években nem volt olyan év, amikor ne olvastam volna akár csak egy könyvet is az írónőtől. Laura nem csak a sorozatokban, de az egykötetes olvasmányokban is nagyon jó. A könyv olyan, mintha három különböző novellát tartalmazna, amik látszólag nem kapcsolódnak egymásba, maximum csak egy egy ponton. Érdemes elolvasni, mert a három lány története magával ragadó és annak ellenére, hogy három különböző lányról szól szépen ki lettek bontva a karakterek. 


6.) Mario Puzo: A Keresztapa - 244. oldal

A Kereszapáról is készítettem egy részletes kritikát,amit itt olvashattok.Úgy vélem senkinek nem kell bemutatni a történetet és nem kell elmagyarázni a cselekményt. Érdemes elolvani, ha láttad a trilógiát, de akkor is ha még nem láttad. A mesterien megalkotott film mellett a könyből olyan apró részetek is kiderülnek, amiket nem feltétlenül vesz észre az ember a filmekben, vagy akár a rendező ki is hagyta belőle. 


7.) Mario Puzo: A Keresztapa - 238.oldal

Ez a kötet  fenti folytatása és igazából újat nem tudok mondani róla, mivel úgy gondolom, hogy a részletes kritikában már mindent leírtam róla, ámbár a filmről még nagyon sokat lehetne beszélni. 


8.) Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró - 513.oldal 

Már régóta érdekelt az egykori drogbáró élete, hiszen korának egyik legnagyobb bűnözője volt, aki a végén elveszetette a játékot a hatóságok ellen. De az örök titok marad, hogy miként történt. Legalább is a fia állítása szerint. Erről a köynvről is készítettem egy részletes bejegyzést, amit itt olvashattok, így most nem fejteném ki a véleményemet. 


Összeségében ezt a nyolv könyvet olvastam el teljes mértékben, de belekezdtem még Jane Austen Emma, illetve a Büszkeség és balítélet című regényében, ám sajnos annyiran em fogtak meg, hogy nem fejeztem be őket, mivel nem láttam értelmét annak, hogy csak pár oldalt olvassak belőlük naponta. 
Az év végén pedig belekezdtem Michelle Obama: Így lettem című könyvébe, ám sajnos nem jutott rá időm, de mindenképpen be fogom fejezni, mivel az egykori first lady élete nagyon érdekes és kalandos volt már Barack előtt is. 

Ti miket olvastatok tavaly?