2021. szeptember 17., péntek

Az egyetem utáni

 

Az egyetem utolsó két szemeszterét online oktatásban töltöttem, Microsoft Teams felületén államvizsgáztam. Friss diplomásként ültem otthon és gondolkodtam, hogy most hogyan tovább. A még javában tomboló koronavírus-járvány kellős közepén diplomával a kezemben otthon ültem és vártam a csodát, hiszen pályakezdőként, tapasztalat nélkül a munkaerőpiacon elhelyezkedni szinte lehetetlen, ha az ember nem akar a sokadik diplomás árufeltöltő vagy McDonaldsban dolgozó lenni. Ne legyen félreértés, megértem azokat az embereket, akiknek már ezek a munkák is hatalmas pénzügyi segítséget jelentenek, de én nem akartam ezt. Úgy gondoltam és gondolom most is, hogy nem azért tanultam végig az egész képzésem alatt, hogy ne használjam a diplomámat. Frissen végzett szociális munkásként égett bennem a tettvágy, hogy segítsek hiszen tudtam, hogy ebben a helyzetben, amikor ezrek veszítették el a munkahelyüket a járvány alatt sokaknak szükség lenne egy szakemberre, aki tud valamilyen lehetőséget és irányt mutatni. De sajnos én is ebbe a csapdába kerültem, munka nélkül voltam.

De hogyan is néz ki az egyetem utáni élet? Kezdjük az elején.

2020. márciusában jött a hidegzuhany, ugyanis kezdetét vette az országos zárlat. Ekkor a hatodik félévemet kezdtem meg, az intenzíven egyetemen töltött időkből az utolsó hónapok voltak ezek. Azt hittük csak egy hét, majd kettő, aztán reménykedtünk, hogy talán csak egy hónap, de nem így lett. Az oktatókat és a hallgatókat is nagy feladat elé állította, hogy nem látjuk egymást személyesen, nem tudunk kötetlenül beszélni, mint korábban. Észben kellett tartani, hogy melyik oktató melyik felületet preferálja, kinek hova és mikorra kell elküldeni. Nekem abból a szempontból szerencsém volt, hogy az oktatók végtelenül türelmesek és segítőkészek voltak, de hallottam az ellenkezőjéről is. Mázlim volt a szakdolgozatommal is, mivel a kutatást még az év elején elkészítettem, így engem nem érintett a zárlat ebből a szempontból, viszont a diplomamunka megírását már igen. Rendkívül nehéz úgy konzultálni a konzulenssel, hogy nem látod őt személyesen, nem tudsz bemenni és beszélni vele, egyszerűen nem tudod olyan közvetlenül elmondani, hogy mi miért van a dolgozatban, mintha mellette ülnél. Legalább is nekem nem ment. Rengeteget csúsztam vele, nagyon sokat javítottam, de végül a határidőre kész lett.

A nyári nyitás után reménykedtünk abban, hogy visszamehetünk. Bár ekkor nekem már a gyakorlati félévem volt már csak hátra, ami azt jelentette, hogy havi egyszer kellett ellátogatni az egyetemre. A gyakorlati helyem végig veszélyben volt, ugyanis csak egy döntésen múlott, hogy mi lesz. Bukom a félévemet vagy gördülékenyen minden a terv szerint halad. Megkönnyebbülni csak a gyakorlat utolsó napján tudtam, amikor realizáltam, hogy vége. Megcsináltam.

De csak ezután jött a fekete leves, ugyanis az államvizsga sem zajlódhatott le személyesen. Otthon, teljesen egyedül, segítség nélkül készültem fel életem legnagyobb vizsgájára. Persze, joggal lehetne azt mondani, hogy nem kell ezt túldramatizálni, más is képes volt rá. Nem is sajnáltatni akarom magam, mert tudom, hogy vannak nálam sokkal rosszabb helyzetben lévők is, akik megcsinálták. De mindig is maximalista voltam, aki a legjobbat akarja kihozni magából. És most ott ültem egy olyan szituációban, ami teljesen új, váratlan és nem is kellemes. Bevallom nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. De lehetett volna sokkal rosszabb is.

A diplomaosztóra ünnepélyes keretek között került sor, amit a postással éltem meg. Vagyis vele sem, mivel nem voltam otthon, amikor megérkezett. Rengeteg diáktól hallottam, hogy nem volt utolsó osztálykirándulás, nem volt ballagás és szalagavató. Nekem sem volt diplomaosztóm. Szerettem volna egy bekeretezett fotót a diplomatalárban és szerettem volna eldobni a kalapomat, mint a filmekben. De ez nem jött össze. Sajnálom nagyon és bánom is, hogy nem így alakult, de az élet ment tovább.

Friss diplomával álltam és vártam a csodát. Számtalan helyre beadtam az önéletrajzomat és mentem interjúkra. Próbanapokat töltöttem el olyan helyeken, ahova végül nem vettek fel. Mindenhol azzal érveltek, hogy túl fiatal vagyok, nincs tapasztalatom. Bekerültem az ördögi körbe miszerint dolgoznom kell, hogy tapasztalatom legyen, de nem vesznek fel, mert nincs tapasztalatom. Tudom, hogy a szakterületemen emberek életéről kell döntenem és hatalmas a felelősség. De ha nem alkalmaznak, soha nem lesz előnyöm. Végül több hónapnyi otthon töltött idő után felvettek a jelenlegi munkahelyemre. Nem dolgozom a szakmámban és a diplomámmal, de közelebb állok hozzá. Szeretem ezt a munkát, van benne kihívás, de nem ez az álmom. Továbbra is segíteni szeretnék segíteni és dolgozni a szakmámban, de amíg nincs tapasztalatom nem tudok a saját szakmámban elhelyezkedni, amit éveken át tanultam. A járvány nekem is közbeszólt, a dolgok nem a tereim szerint alakulnak, de nem keseredek el, továbbra is pozitív maradok igyekszem a dolgok jó oldalát nézni, hiszen van, ha az élet egy kaput becsuk előttem, akkor kinyit egy másikat. Meglehet, most még a szociális munka területén látom magam, de egy idő múlva megfog valami más. Több lábon kell állni az életben és igyekezni minél több tapasztalatot szerezni; csak így juthatunk előre.

 

Neked megnehezítette az életedet a járvány?