2019. április 14., vasárnap

Blogger gyorstalpaló #3

Sziasztok! A sorozat harmadik részében egy részletesebb segítséget szeretnék adni a blogspothoz. Persze vannak olyanok, akiknek a könyökükön jön ki, hogy hogyan kell létrehozni egy blogot, de amikor én hoztam létre az első blogomat nekem is elkelt volna egy kis segítség, ahogy biztosan most is vannak páran így.
Miután már beszéltünk arról, hogy mire szeretnénk használni a blogot (első rész) és arról, hogy milyen helyesírási hibák vannak, amik nagyon kiütköznek egy blogon (második rész) eljött az ideje, hogy szót ejtsünk a blog létrehozásáról. Mivel soha nem próbáltam más portálon ezért csak a blogspotot tudom bemutatni. Kezdjünk is hozzá!

1. lépés
Google keresőjébe írd be, hogy "blogspot.com" és a fent látható ablak fog beugrani, ahol kétféle opció közül lehet választani. Az egyik a "Bejelentkezés", ahol már meglévő google -fiókkal lehet létrehozni blogot, illetve "Hozz létre saját blogot" opció, ahol egy google-fiókot kell először regisztrálni. Ennek a lépéseit nem írnám le, ez szerintem evidens mindenki számára.

2. lépés
Ha a bejelentkezésre kattintasz be kell jelentkezned a google-fiókodba. 
Tipp: egy olyan e-mail címet használj, ami a blogodhoz fog tartozni és csak erre a célra fogod használni. 

3. lépés
A blogodnak nevet kell adnod, ami tükrözi a weboldal tartalmát. Ha több történetet szeretnél feltölteni (nincs tárhely korlát!), akkor javasolt valami olyan nevet választani, amit később sem kell megváltoztatni. Például: ne legyen a blogod neve "XY élete", mert a következő történetnél változtatnod kell, ami nem előnyös, hiszen az olvasóid már megjegyezték a blogod nevét. 
Tipp: Érdemes egyszerű, találó, könnyen megjegyezhető nevet adni a blognak, mert a bonyolultakat senki nem fogja megjegyezni.
+ lépés
Hogy tovább tudjak lépni elneveztem a blogot "Próbának" és címet is adtam neki, ami nem keverendő össze a névvel. Persze lehet ugyanaz, de itt már figyelni kell arra, hogy a szolgáltató engedélyezze. Tehát ha már van egy "barbiisopinionprobablog.blogspot.com" akkor nem fogja engedélyezni.
Ezenkívül még tudsz választani témát is a blogodnak, amit később persze megváltoztathatsz, ez csak ahhoz kell, hogy rá tudj kattintani a "Blog létrehozása" pontra.
Tipp: Itt is érvényesül az egyszerűség elve, tehát ne bonyolítsd túl a címadást.

4. lépés
Most, hogy létre lett hozva a weboldalunk hozzá is kezdhetünk a további teendőknek.  A bal oldalon lévő menüpontok között tudsz navigálni és különböző parancsokat végrehajtatni a bloggal. 

+ lépés
Itt rákattintottam a statisztika menüpontra, ahol meg tudod nézni, hogy hány ember látta összesen a blogodat. Nálam most ez értelemszerűen nulla, mivel a blog senki számára nem volt látható rajtam kívül.  

+ lépés
Most az Elrendezés címkére kattintottam, ahol rendezgetni tudod a blogod látható menüpontokat. Fontos, hogy mit hova teszel, így jól gondold át, bár később módosítani is tudod.

+ lépés
Az Elrendezésen belül elő tudod hívni a kis ablakban lévő modult, amivel kiválaszthatod, hogy miket szeretnél feltüntetni a blogon.
Tipp: Én a legszükségesebbeket szoktam kihelyezni, mivel az sem szép, ha valaki "telepakolja" a blogját mindenféle felesleges modullal, hiszen akkor elveszik a lényeg.

5. lépés
Elérkeztünk az első bejegyzéshez, aminek címet is adhatsz, illetve kedvedre formázhatod a bejegyzést. A jobb oldalt fel vannak tüntetve különböző beállítások, mint például a Címkék, amivel meg tudod jelölni az egy csokor alá tartozó bejegyzéseket vagy az Ütemezés, amivel elhalaszthatod a megjelenítést.

+ lépés
Miután közzétetted a bejegyzésedet meg is tudod tekintetni a Blog megtekintése menüpontra kattintva.

+ lépés
Miután kész a bejegyzésed a "Irányítópultban" meg tudod tekinteni az összes eddigi bejegyzésedet.


Remélem tudtam segíteni egy kicsit a blogspottal kapcsolatban! Mint mondtam a képszerkesztésekhez nem értek, így ezekben nem tudok segíteni, de szerintem ez is több, mint a semmi. 
A sorozat negyedik részében mindezek után arról próbálok írni, hogy milyen egy jó blog véleményem szerint. Ez is, mint ahogy hangsúlyoztam az én egyéni szubjektív véleményem, senkinek nem kell követnie, ha nem akarja, ez nem szentírás. 
A következő részig kellemes időtöltést! :)


  

2019. április 5., péntek

Négy év

Sziasztok! Hosszú kihagyás után, ma mégsem új poszttal érkeztem, hanem egy szülinapi bejegyzéssel, ugyanis ma ünnepli a blog a negyedik szülinapját. Ezen a blogon ugyan nem tudok olyan egyértelmű statisztikát készíteni, mint a többi, általam szerkesztett weboldalon, hiszen azok történeteket dolgoznak fel; mégis megpróbálkozom vele. 

Szóval, a blognak a bejegyzés írásának pillanatában 3459 látogatója volt, ami szerintem nem rossz arány, tekintve, hogy ez egy személyes blog és nem fanfictionokkal vagy történetekkel foglalkozik. Tudom, hogy ez a szám egy kicsit több is lehetne, ha sűrűbben lennének posztok, de a rengeteg teendőm miatt nemhogy erre, de gyakorlatilag semmire nincs időm. 

Mivel nagyon szerteágazó a téma, amikkel foglalkozom a blogom, ezért csak azt tudom mondani, hogy nagyobb sorozatokat nem indítottam, talán a #BTS és a #Blogger gyorstalpaló mondható kicsit nagyobb lélegzetvételűnek, de nem elképzelhetetlen, hogy lesz még ezekhez hasonló. A gyorstalpaló után vagy még közben, elindítok egy másik sorozatot, ami egy teljesen más témájú lesz, de remélhetőleg elnyerik a tetszéseteket. 

A közeli terv a gyorstalpaló befejezése, színesítve még egy - két más jellegű poszttal, majd elindítani a következő kis sorozatot, ami nem egy minden hetes, inkább minden hónapos bejegyzés lesz, ami mellett természetesen futnak majd más jellegű posztok is. 

A következő bejegyezésig jó nézelődést és olvasást a blogon. Ne feledjétek, bármi kérdésetek van, szívesen válaszolok, de ezen kívül még mindig van lehetőség linkelni a blogotokat, ha szeretnétek róla egy kritikát látni. Ehhez katt ide !