2021. március 17., szerda

Jogsim lesz #2

 A sikeres KRESZ vizsga után szinte azonnal elkezdtem az elsősegély tanfolyamot, ami nélkül nem is lehetne jogosítványom, így minél előbb szerettem volna megszerezni az igazolást, hogy később csak a vezetésre tudjak koncentrálni. 

Szerencsésnek mondhatom magam abból a szempontból, hogy az országos lezárások előtt sikerült elvégeznem a tanfolyamot, ami igazából könyebben ment, mint hittem. Ehhez sem kellett más, mint egy személyi igazolvány és pénz, illetve egy kis belefektetett idő és energia. Ha jól tudom lehet válsztani az autós iskola és a Vörös Kereszt által szervezett tanfolyamok közül, így én a Vörös Keresztet választottam, mert több jót hallottam a sikeres teljesítéssel kapcsolatban. 

De hogy mit is jelentett a tanfolyam a gyakorlatban? 

Az első alkalommal elméletben megtanultuk a legfontosabb dolgokat, mint például az újraélesztést, kötözések stb., majd a következő alkalommal már a gyakorlatban néztük meg és mutattuk be a tudásunk. Igazából, ha valaki odafigyel és tanul a szervezők által kiadott anyagokból akkor elég könnyen fog menni a gyakorlatban is és nem kell megijedni tőle. A gyakorlás után már csak a vizsga volt hátra, ami pár perc alatt lezajlott. Természetesen a pandémia miatt, most kicsit másképp alakult a vizsga, hiszen nem egymáson kellett bemutatni a szituációt, illetve az újraélesztést sem kellett végig csinálni lépésről lépésre, hanem el kellett mondani helyette, azonban úgy gondolom, hogy ez semmit nem változtatott a vizsgán.



Úgy gondolom, hogy a jogosítványszerzés legkönyebben teljesíthető vizsgája volt ez, azonban mint mindenre erre is készülni kellett. Közel sem olyan bonyolult és szerteágazó, mint a KRESZ tananyag és vizsga, de muszáj készülni rá. Egy a lényeg, mint minden ilen szituációban; a magabiztosság. Csak hátrozottan és lényegretörően. 

A jogsi szerzésem utolsó lépcsőfoka a vezetés lesz, ám még fogalam sincs arról, hogy mikor vagy hogyan mehetek az első órámra. Még nem küldtek visszajelzést az iskolától, illetve a lezárás miatt március 22.-ig semmi esély arra, hogy elkezdhessem. Reménykedem benne, hogy minél előbb sorra kerülök és volán mögé ülhetek, mivel nyár elejére már szeretnék jogosítványt szerezni. 

A követező Jogsim lesz bejegyzésben a vezetési órán szerzett tapasztalatokat írom le, majd magát a vizsgát, így várhatóan még két része lesz a sorozatnak. 

Ti hogy álltok a jogosítványszerzéssel?


2021. március 2., kedd

Jogsim lesz #1

 Már egy ideje tervben volt a jogosítványszerzés, de csak most láttam jónak, hogy meg is szerezzem a B kategóriás jogosultságomat. Még ugyan csak a KRESSZ vizsgán vagyok túl, de úgy gondoltam dokumentálom az eseményeket, hátha meg tudok válaszolni pár kérdést ezzel kapcsolatban. 

Diplomaszerzés után egy nappal jelentkeztem be az autósiskolába, mivel a munkámhoz kelleni fog a jogosítvány, viszont a rengeteg tanulás mellett nem láttam értelmét elkezdeni előbb, hiszen nem használtam volna ki, így a rutinom is megkopott volna. 

A beiratkozáshoz csupán egy névre, email címre és az orvosi alkalamsságira volt szükségem, illetve az irataimra, na meg némi pénzre. Mivel iskolánként  váltzohat az összeg nem szeretnék konkrét számadatokat írni, szerintem annyi elég hogy megközelítőleg húsz ezer forint a KRESSZ, plusz a vizsga díj. 

A vírushelyzet miatt jelenleg online oktatás van érvényben, legalább is az én esetemben nem ajánlottak fel tantermi oktatást. Az E-titán rendszerén keresztül csináltam az elméleti képzést, de nem bántam meg, hogy így döntöttem. Sok helyen, sok embertől olvastam, hogy más rendszerekben csinálja először mert ingyenes és korlátlan. De úgy gondolom, hogy ez a lehető legroszabb választás abból a szempontból, hogy az E-titán elég időt biztosít a vizsgára való felkészüléshez és biztosan nem ad hibás választ. Összesen 75 óra van arra, hogy elsajátítsuk a tananyagot és túlessünk a kötelező próbavizsgán, hogy megkpahassuk az igazolást a rendszertől, amellyel igazoljuk, hogy elvégeztük a képzést. Igazából, ha valaki nagyon odafigyel és a logikáját használja, akkor nem nehéz elsajátítani és a próbavizsgákon jól szerepelni. A próbavizsgán, úgy ahogy élesben is 55 kérdést tesznek fel, ami összesen 75 pontot jelent, amiből 65-t kell teljesíteni a sikerehez. Persze kell hozzá egy jó nagy adag szerencse is, hogy olyan kérdést kapj, amit láttál már az E - titánban, de ez kiküszöböhető azzal, hogy minél több próbvizsgát csinálsz. Én az éles vizsga napjáig megközelítőleg 20 tetszet csináltam végig és átalgosan 70 pontokat értem el. Nagyon fontos, hogy ne csak bemagoljuk a KRESSZ-t, hanem értsük is, így a még nem látott kérdés is értelmet nyer a vizsgán. 

Néhány tipp a sikeres vizsgához, amik szerintem segíthetnek. 

  • Gyakorolj minél többet. Kevésnek tűnik az a 75 óra, de higyjétek el, nem az. 
  • A vizsga időpontja előtt legalább 10 perccel legyél ott a helyszínen, hogy ne az utolsó pillanatban ess be.
  • Vidd magaddal a személyes okmányaidat és egy bizonyítványodat. Mivel jogosítványod csak a 8. osztály elvégzése után lehet, igatozolnod kell ennek meglétét.
  • Természetes, hogy izgulsz és parázol, de higgadj le. Vegyél egy mély levegőt és használd ki a kérdésenkénti egy percet. Olvasd el a kérdést, értelmezd, olvsd el a válaszokat, értelmezd őket, majd válaszd ki a legmegfelelőbbet; de vigyázz mert nem javíthatsz. 



Tudom, hogy nem történik tragédia, ha nem sikerül elsőre, de mint minden eddigi vizsgán vagy versenyen itt is szerettem volna, ha a lehető legtöbbet hozom ki magamból. Izgultam és minden bajom volt, de az első kérdésnél vettem egy mély levegőt és lenyugtattam magam, hiszen tudtam, ha túlságosan izgulok nem fog sikerülni. 
A KRESSZ vizsgán elsőre átmentem, így jöhet a következő lépcsőfok, a vezetés. Jelenleg várok a visszajelzésre, de remélem minél hamarabb lesz lehetőségem. 

A következő Jogsim lesz bejegyzésben az elsősegély lesz a témakör, ahova szintén beadtam a jelentkezésemet és kíváncsian várom.