2019. július 14., vasárnap

Blogger gyorstalplaó #5


Sziasztok! Meghoztam a blogger gyorstalpaló következő részét, amiben a létrehozott blog tartalmát fogjuk ízekre szedni, még mindig nem érintve közvetlen a történetes blogok esetében a tényleges tartalmi részt. Ebben a részben többek között szó lesz az eredetiségről, az igényességről és még egy pár dologról, amiről úgy gondolom beszélni kell, mielőtt valaki belevág a bloggerkedésbe.


Amiről először szót kell ejteni az szerintem a célközönség mivolta. Mivel nem mindenki történetes blogban gondolkodik, ezért ketté szedem a dolgot itt is, bár szerintem nagyon sok a hasonlóság a két típus között. Hogy miért kell róla beszélni? Mert nem mindegy, hogy milyen korosztálynak és érdeklődési körűeknek írod a blogot. Például egy történetes blog esetében a korosztály meghatározó szempont lehet, hiszen megeshet, hogy Te durva cselekményeket írsz le, de az olvasóid egy része még nem érett eléggé hozzá, így nem biztos, hogy el kell olvasnia. Csakhogy teljes érthető legyen ez a kusza megfogalmazás itt egy példa: erőszak, droghasználat a történetben megítélésem szerint lehet már olyan fokú, hogy nem biztos, hogy egy kisebb kamasznak olvasnia kell ilyenről, bár mint ahogy a TV-ben is elmondják „X éves kortól ajánljuk”, de ha te erre vonatkozóan tettél jelzést, nem leszel felelősségre vonható. [Jogilag nem tudom pontosan, hogyan működik ez a dolog, de jobb ha van egy figyelmeztetés az oldalon a tartalomra vonatkozóan]. A másik három blogomban én is használom ezeket a figyelmeztetéseket, hiszen megeshet, hogy valaki nem szeretné elolvasni, de egy másik történet, amiben nincs a nem kívánt tartalomra figyelmeztetés – mert eleve nem tartalmazza a történet – tetszik az olvasónak. A célközönség azért is fontos, mert így be tudod határolni a saját blogodat is valamennyire. Tehát, ha Te kifejezetten beauty blogger szeretnél lenni, akkor már meg is van a célközönség, mert Te a tini lányoknak írsz. De nyilván ez csak egy példa volt a rengeteg lehetőség közül.

A második dolog, amiről beszélni kell, az az eredetiség. Sajnos nagyon sok helyen láttam már, hogy egy népszerű könyv ’folytatásaként’ hoznak létre blogot és kezdik el mesélni a történetet, mintha a saját ötletük lenne. Vagy éppen egy másik szemszögből mesélik el, ami szintén nem eredeti. Úgy gondolom, hogy egy blogger rendelkezzen annyi önállósággal, hogy nem egy sokadik Szent Johanna Gimit ír le, hanem kitalál egy saját történetet. Nyílván sokkal hosszabb folyamat és nehezebb is elkezdeni, mintha már kész karakterekkel dolgozna, de sokkal eredetibb és élvezhetőbb lesz az egész. Most lehet rám is megjegyzéseket tenni, hogy „de neked is ott volt a Rubik gimi”, de észre kell venni, hogy nálam az alapszituáción kívül semmi nem hasonlít az SZJG-hez – de cáfoljatok meg, ha nem így van. Mivel manapság már nagyon sok a blog, nehéz olyan történetet kitalálni, ami előtted még nem írtak meg, de szerintem lehetséges és erre is kell törekedni. Legyünk eredetiek és ne másoljunk, mert egyik félnek sem jó.

A harmadik dolog az igényesség, amit már a legelső részben is fejtegettem egy kicsit. Némely blogon észrevettem, hogy a szereplők nagyon sokat káromkodnak, a mondatok nincsenek kellőképpen megfogalmazva és úgy unblock az egész össze van kapkodva. Alapjáraton is azt mondom, hogy az összekapkodott munka nem ér semmit – inkább legyen kevesebb poszt, de az legyen igényes – minthogy hetente egy összekapkodott valami. A káromkodáshoz annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ne! Persze egy – két obszcén szó becsúszhat, hiszen nem szépirodalmi stílusban beszélünk, de ne legyen tele trágár szavakkal a bejegyzés. Szerintem rendkívül igénytelen és szükségtelen, ha minden második mondatban káromkodások vannak, ráadásul élvezhetetlen lesz egy idő után.

Az utolsó dolog a mai bejegyzésben a rendszeresség kérdése. Tudom, hogy egy bloggernek is van élete a blogon kívül, de szerintem ne hagyjunk ki hosszú hónapokat, főleg értesítés nélkül, mert egy bezárt blog érzését fogja kelteni ez egy olvasóban. Tisztában vagyok azzal, hogy én is rengetegszer csúszok a bejegyzésekkel, de mindig hagyok magyarázatot és egy kis ’bocsi, de….’ részt. Szerintem alapvetően fontos az olvasókkal való kommunikáció, ezért ha tudom, hogy el fogok tűnni egy időre akkor ezt megírom.

Ennyi lett volna a mai gyorstalpaló, a legközelebbi részben már mélyebben beleásunk a tartalomba, addig is jó nézelődést a blogon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése