2019. július 26., péntek

Egyetemi kisokos #1


Sziasztok!


Először is szeretnék mindenkinek gratulálni, akit felvettek a kiszemelt egyetemre és képzésre. Nagyon nagy dolog, amit véghez vittetek, elértetek és higyjétek el, óriási dolgok várnak rátok az elkövetkezendő években. De még akkor sincs ok az aggodalomra, ha nem vettek fel idén, mert számos más lehetőség vár rád a következő jelentkezésig. Ám ezt majd egy másik posztban szeretném kifejteni, ma az első és legfontosabb teendőkről szeretnék egy összefoglalóval szolgálni Nektek, hiszen nem mindenkinek van egy idősebb testvére, barátja, ismerőse, aki egyetemet végzett, ezért megeshet, hogy most teljes a káosz a fejekben – persze, ha már magukhoz tértek az örömtől.

Nos, az első és a legfontosabb dolog, hogy az SMS-en kívül egy hivatalos értesítőt is fogsz kapni levél formájában, melyben leírják, hogy a pontszámaid alapján melyik képzésre nyertél felvételt és még egy csomó olyan dolgot, ami a későbbiekben még hasznos lehet. Egy, maximum két héten belül meg kell kapnod mindenképpen az értesítőt, ezért ne ess kétségbe, ha nem kapsz már másnap levelet. A levélben – ha jól emlékszem – szerepelni fog a gólyatábor helyszíne, időpontja, orientációs nap időpontja, beiratkozás, kurzusfelvétel és minden nagyon fontos információ, ami elengedhetetlen az egyetem elkezdéséhez. Éppen ezért a levelet gondosan tedd el!
Fontos, hogy ezek után még fogsz kapni egy levelet (minimum), amiben a Neptun kódodat, jelszavad fogod megtalálni, ami minden egyes egyetemi ügyintézéshez kikerülhetetlen lépés. Itt tudsz igényelni diákigazolványt, jogviszonyigazolást, itt tudsz beiratkozni később bejelentkezni, felvenni órákat és minden olyan dolgot itt tudsz megtenni, ami kell az egyetemhez, ezért jó, ha ezt a levelet is megőrzöd, illetve a bejelentkezéshez szükséges adatokat leírod egy post it-re vagy, bárhova, ahol kéznél van. Fontos, hogy először az okmányirodában kell igényelned a diákigazolványt, ahol adnak egy kódot, amit fel kell töltened a Neptunba és csak ezek után tudod igényelni a kis kártyát, amit minél előbb tegyél meg, hiszen számos előnye van, mint például az utazási kedvezmény.
Külön kiemelném, hogy a kapott leveleket mindenképpen tartsd meg, mert soha nem tudhatod, hogy milyen információt tartalmaz, ami esetleg a későbbiekben kelleni fog, vagy megeshet, hogy a nagy örömben véletlenül átsiklottál valami felett és később visszaolvasnád. Én minden esetre megtartottam, sőt most fogom kezdeni a harmadik évemet, de még mindig megvannak ezek a dokumentumok.

A második lényeges dolog az időpontok. Gólyatábor, orientációs nap, kollégiumi jelentkezés, az egyetemen mindennek megvan a maga ideje, határideje, amit veled egyszer közölnek és ha elmulasztod, csak magadat okolhatod. Elkerülhetetlen, hogy megtanuld, hogy most már csak magadra számíthatsz (a szüleiden kívül természetesen), senki nem fog téged emlékeztetni semmire, ezért jobb, ha felírod a kis noteszedbe vagy naptáradba az ilyeneket. Mivel van olyan határidős teendőd, amit majd a Neptun csodálatos rendszerében kell elintézned, azt ajánlom, hogy semmi esetre se hagyd az utolsó napra, mert tuti, hogy akkor fog összeesküdni ellened a rendszer és a jobbik esetben csak pár perces leállásról van szó, de rosszabbikban ott ülsz órákig tehetetlenül miközben kifutsz a határidőből. Egyébként, ha már a gólyatábor említésre került (erről lesz egy külön poszt is, mert szerintem mindenképpen beszélni kell róla) úgy gondolom, hogy nem érdemes kihagyni. Megismerheted a szaktársaidat, barátokat szerezhetsz és őrült dolgokban vehetsz részt, amiket soha nem fogsz tudni megismételni, mert az ember másodszor már csak senior- ként megy vissza, ami nem ugyanazt az élmény, mint elsőéves egyetemistaként belecsöppeni ebbe.  
Tudom, hogy elsőre ijesztő lehet az egyetem bürokratikus útvesztője, de nem hiába vannak (legalább is nálunk) Facebook-os csoportok, ahol megismerheted a szaktársaidat és a mentorokat, akik segítenek neked mindenben. Persze, ez nem azt jelenti, hogy bármit is megoldanak helyetted, de ha kérdésed van, bátran tedd fel nekik, válaszolni fognak és megpróbálnak a lehető legtöbb segítséget megadni, de ne várd tőlük, hogy mindent tudjanak és mindenhez értsenek, ők ugyanolyan hallgatók, mint ti, csak felsőbb évesek, hallgatói önkormányzat képviselői, szakosképviselők vagy mentorok. De, ha már mentoroknál tartunk nálunk létezik úgynevezett mentorprogram elsőéveseknek, ahol nem feltétlenül szaktársaid, de mindenképpen minimum másodévesek segítenek Titeket az első évben. Érdemes jelentkezni a programba, mert veszíteni nem veszíthetsz semmit, csak nyerhetsz. Persze vannak kötelezettségek, de cserébe bármikor hívhatod őket, írhatsz nekik, válaszolni fognak és megpróbálják megoldani a problémádat. Nekem két évvel ezelőtt volt mentorom, és nem bántam meg, hogy belevágtam. Bármit kérdeztem, bármivel kapcsolatban, ha nem is rögtön, (természetesen neki ugyanúgy órái vannak, mint neked és természetesen ő sem tudhat mindent) de a lehető legrövidebb időn belül válaszolt és megoldást javasolt.

A harmadik és egyben legstresszesebb a ponthatárok kihirdetése után a lakhatásod megoldása. Ha közel élsz az egyetemhez, meg tudod oldani a bejárást, akkor nincs ezzel semmi gond, de minden más esetben marad a két választás: kollégium vagy albérlet. Mindenképpen azt javaslom, hogy nézz utána, hogy az egyetemed milyen kollégiumokat tart fenn, mik a bekerülés feltételei és mennyibe kerül. Mivel rengeteg dolognak kell megfelelni és pontszámok alapján rangsorolnak itt is, mindenképpen kezdj el nézelődni az albérletek között is. Mivel ilyenkor rendkívül drágák a szobák próbálj összeállni a szaktársaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel vagy lépj be Facebook-os csoportokba és keressetek együtt albérletet, mert olcsóbban kijöttök, mintha csak egyedül bérelnél egy lakást. Természetesen figyelj arra, hogy mit szeretne neked kiadni a tulaj, hiszen az sem megoldás, ha egymás hegyén – hátán heringpartit tartotok és nem tudtok tanulni a másiktól, ahogy az sem, hogy borsos összegért próbálnak rád sózni egy lepukkant, élhetetlen lyukat. Amit ezzel kapcsolatban már most meg szeretnék említeni az az, hogy mindenképpen nézd meg a lakást és a szobát személyesen, mielőtt bármit is kifizetsz, illetve kössetek szerződést, melyben minden pontosan meg van határozva, hogy később ne lehessen ebből gond, de erről is részletesebben kitérek a következőkben.

A lényeg, hogy mindig figyelj oda a határidőkre és a lehetőségekre. Az egyetem nem véletlenül nyújt ennyi alternatívát a kezdéshez, merj élni velük és használd ki a vissza nem térő alkalmakat, mert később bánni fogod az elszalasztott lehetőséget.

Ezen kívül természetesen ünnepeld meg a bejutásodat és készülj az egyetemi életre! 

Nos, egyelőre ennyi lenne az Egyetemi kisokos sorozat, de még egy pár rész várható belőle, hiszen nekem is jól jött volna, ha valaki segít elindulni és nem csak a papírokból tájékozódhattam volna. Mint mindig most is hozzáteszem, hogy ezek az én személyes tapasztalataim, élményeim és benyomásom, természetesen egyetemenként eltérő lehet a szokás és a rendszer, de azért próbálok segítséget nyújtani minden elsőévesnek.

A következő bejegyzésig és utána is várom a kérdéseiteket az egyetemmel kapcsolatban, de bármi másra szívesen válaszolok!

Kövess Facebookon is!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése