2019. szeptember 17., kedd

Bálint Erika: A Nap csókja - borítóleleplezés

„A legtöbben leélik az életüket úgy, hogy mindig csak a másokhoz való viszonylataikban határozzák meg önmagukat. A szüleim lánya vagyok, a férjem felesége vagyok, a gyerekeim anyja vagyok, és így tovább. És közben valahol elvész a leglényegesebb kérdés, de ki vagyok én?”

/ Bálint Erika: A Nap csókja /

Sziasztok! A mai nap egy olyan bejegyzéssel jöttem Nektek, amilyen még nem volt a blogon soha ezelőtt, de remélhetőleg még sok ilyen lesz. 

A Könyvmolyképző Kiadó által lehetőséget kaptam Bálint Erika, A Nap csókja című vadonatúj könyvének borítójának leleplezésére. 
Az írónőnek 2018-ban jelent meg első regénye Adj esélyt! címmel, de novelláit is megtalálhatjátok az Aranymosás Irodalmi Magazinban. Most megjelenő második kötete A Nap csókja címet viseli, melyet szépen tükröz a borítója. Tetszik, hogy a cím és a borító ennyire összhangban van, tetszenek az őszies színek és árnyalatok. Az egész nagyon letisztult és szép, a betűstílus kiemelkedő, de mégsem hivalkodó, pont olyan, amilyen a kötethez illik. A lemenő Nap fénye, a sárgás levelek, a szőke hajzuhatag sok titkot rejthet magában, hisz a leveleket tartó kezek tulajdonosa nem látszik, de valamire azért mégis utal. 




A könyv fülszövege:


Meddig tűröd, hogy nem szeretnek?

Léna ötvenéves orvosfeleség, akinek hazugságok tartják egyben kiüresedett házasságát, mégis megpróbálja apró örömökbe merülve túlélni a hétköznapokat.

Egy este megpillant a Facebookon egy képet a férjéről és egy idegen nőről, és rádöbben, itt az ideje, hogy szembenézzen önmagával, és a múltbéli démonaival. Képes vajon a szeretetre? És érdemes arra, hogy őt szeressék?
Lénának meg kell ismernie, és kell fogadnia önmagát testestől, lelkestől. Önkeresése során segíti nagyszájú, mindig vidám barátnője és szókimondó, kemény nővére, de nehezíti az útját az apja ridegsége, és az, hogy hiába akart jó szülő lenni, egyre távolodik saját lányától.
Felbukkan egy új férfi is az életében, de vajon Léna képes nyitni felé? Meg tudja ismerni az ölelés erejét és meg tudja tanulni, hogyan fejezze ki az érzelmeit? Képes lesz kilépni eddigi életéből?
Mit nyer és mit veszít, ha megtalálja önmagát?
Egy nő útja önmagához, nem csak nőknek.
A legfájdalmasabb felismerések egyike, amikor rájössz, nem egy másik ember áldozata vagy, hanem a saját magadé.

Úgy gondolom, hogy a fülszöveg elolvasása után már érthetőbbé válik a borító színvilága, hiszen egy ötvenéves nőről beszélhetünk, aki valaminek a végére ért és válaszút elé érkezett. Ha szimbolikákban akarunk gondolkodni, akkor azt tudnám megfogalmazni, hogy látszik, hogy valami már elmúlt és nem jön vissza soha többet, de ugyanakkor még ott van az esély valami újra és jóra.
Összeségében nagyon tetszik a borító és a fülszöveg alapján érdekesnek ígérkezik a könyv is.
A kötetet itt tudjátok megrendelni: KATT
Nektek hogy teteszik? Mit gondoltok róla?



2019. szeptember 1., vasárnap

Egyetemi kisokos #5


Sziasztok! A sorozat befejező részében egy pár hasznos tippet szeretnék veletek megosztani. Én ezekre figyelek, illetve ezek váltak be a két év alatt. Mivel minden kar, sőt minden képzés teljesen más, így természetesen mindent ki kell tapasztalni, ahogy én is tettem.  
Kezdjünk is bele!



·       Első és legfontosabb, hogy ne félj! Az egyetemi tanárok is csak emberek, így nem kell tőlük félni, de jobb kitapasztalni, hogy ki milyen személyiségű és stílusú. A lényeg az annyi, hogy mindig tisztelettel fordulj feléjük és összeszedetten beszélj velük. Úgy vettem észre, hogy nem mindegyikőjük szeret a szünetben a hallgatókkal társalogni hosszasan, de azért megállnak egy-egy szóra, épp ezért fontos, hogy mindig összeszedetten és tömören mondd el a mondanivalódat, de ne legyél félénk.
·      Te vagy a legfontosabb! Az nem lényeges, hogy a többieket nem érdekli a dolog, de te attól még nyugodtan kérdezz rá a tanártól, ha úgy érzed, de persze a felesleges kérdéseiddel ne zavard az órát, mert a vizsgában attól még benne lesz az elmaradt anyag vagy esetleg ki kell dolgoznotok otthon.
·   Ne halogass! Ez az a pont, amire azt mondom, hogy soha ne tedd. Ha elkezded halogatni a beadandókat vagy a vizsgákat egyszerre annyi fog összegyűlni, hogy abból maratoni nemalvás lesz; és hidd el azt nem akarod. A legjobb döntés az lehet, ha még időben elkezded a beadandókat, a vizsgákat pedig már a legelső alkalommal felveszed (hacsak nem ütközik két vizsgád, vagy nem egymás után lesz) és akkor nem lesz gond. Én mindig a szemeszter közepe felé kezdem a dolgozatokat és így nem csúszok ki az időből, illetve a legelső vizsgaalkalmat szoktam felvenni, mert szeretem előbb letudni a dolgot.
·     Tanulj folyamatosan! Ha csak a vizsgákra tanulsz, el fogsz úszni, mert rengeteg a jegyzet, amit meg kell tanulnod ahhoz, hogy minden oké legyen.
·   Jegyzetelj! Soha, de soha ne hagyd ki, mert nem lesz miből tanulnod. Ne hagyatkozz más jegyzeteire, mert nem te írtad őket és megeshet, hogy ami neked fontod lett volna, az nincs benne. Fontos, hogy minden órán írj egy kis szösszenetet, amiből te tudni fogod, hogy mit kell megtanulni.
·      Járj be órákra! Ne csak a katalógus miatt, hanem magad miatt is. Ha nem vagy bent, nem tudsz jegyzetelni,  ergo nem fog sikerülni a vizsgád, legalább is nem úgy, ahogy szeretnéd. Ha valami miatt nem tudsz bejárni órákra kérj kedvezményes tanrendet, vagy légy levelezős, akiknek csak havi pár alkalommal kell órát látogatni. Persze nem azt mondom, hogy egy – egy alkalommal nem szabad kihagyni egy előadást, de csak azért mert nincs kedved, nem érdemes.

Ennyi lenne az egyetemi kisokos sorozat, remélem tudtam támpontot adni ahhoz, hogy mire figyelj, ha most kezded az egyetemet. Persze, ez nem a teljes lista, hiszen mindenkinek más a fontos és a prioritás, de ettől függetlenül remélem egy kicsit hozzájárultam az egyetemi élet rejtette kihívásokhoz.
Sikeres évet kívánok!


Egyetemi kisokos #4


Sziasztok! Az egyetem bürokratikus világa elég kuszának tűnhet egy elsőévesnek, pláne ha minden rövidítve van vagy nem a szokványos módon megfogalmazva. Dékán? HÖK? TO? ZH? Vizsgaidőszak? Szorgalmi időszak? A gólyák számára még érthetetlen fogalmaknak tűnhet az egész, ezért arra gondoltam, hogy a mai részben a teljeség igénye nélkül összeszedek olyan mozaikszavakat és kifejezéseket, amiket jó, ha tudunk.

Szorgalmi időszak:
Ez a szeptembertől decemberig vagy februártól májusig tartó időszak, amikor az oktatók leadják a tananyagot, te pedig órára jársz. Ez általában hétfőtől péntekig tartó időszak, de ez képzésenként változhat. Fontos, hogy a kifejezés első tagjával ellentétben nem szorgalomból kell bejárni, hanem kötelezően, kivéve ha egyéni tanrendes vagy, vagy levelezős.

Vizsgaidőszak:
Decembertől január végéig, illetve májustól júniusig tartó időszak a szemeszterben, amikor számot adsz a tudásodról, arról a tananyagról, amiket leadtak a tanárok. Erről bővebben szót ejtek a sorozat későbbi részében, ahol tippeket és tanácsokat próbálok majd adni a kedves gólyáknak.

Szemeszter:
Egy szemeszter egy félévet jelöl, ami a szorgalmi és vizsgaidőszakból áll.



ZH:
Zárthelyi dolgozat. Na, nem; a nevével ellentétben nem zárnak be sehova, csupán annyit jelent, hogy évközben a tanteremben írod meg. Ezt leginkább a középiskolai témazárók dolgozatokhoz tudom hasonlítani, csak nagyobb anyagrészből és a legtöbb esetben ez lesz a belépő a vizsgához.

Kollokvium:
Így nevezik az félévzáró vizsgát. Ez történhet írásban vagy szóban, a lényeg, hogy három esélyed van. Az első kettőt ingyen és bérmentve igénybe veheted, de a harmadikért fizetned kell. Fontos, hogy nem a meghirdetett harmadik vizsga a fizetős, hanem a Te harmadik vizsgád. Csak egy egyszerű példa: Matekból kettest írtál hétfőn, de ki szeretnéd javítani, ezért elmész a következő meghirdetett időpontra, ami kedden van. Mivel ez sem sikerült úgy, ahogy Te szeretted volna, elmész a szerdán meghirdetettre is, ami már fizetős lesz, mert ez a harmadik alkalmad. Viszont, ha Te megírtad hétfőn és legközelebb csak szerdán tudsz menni, akkor nem kell érte fizetned, mert az csak a második próbálkozásod volt.

Szeminárium:
Kisebb csoportokban megtartott „óra”, melyeken a hallgatóknak aktívan részt kell venniük (elvileg). A hiányzások száma itt limitált, így ezekre mindenképp járj be.

Előadás:
Szaktól függően akár több száz fő is részt vehet az előadásokon, ahol a tanár csak leadja a tananyagot.

Katalógus:
Nem egy újságot kell elképzelni, de még csak nem is egy prospektust. Gyakorlatilag ez a névsorolvasáshoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy neked kell aláírnod a jelenlétiívet. Van, aki vezet ilyet és van aki nem, ez sok mindentől függhet. Ettől függetlenül érdemes bejárni az órákra.

Kredit:
Minden kurzusért kredit jár. A „fontosságától” függően különböző mennyiségű kreditet rendelnek egy – egy órához. Viszont lényeges, hogy van egy meghatározott minimum kredit, amit az adott félévben teljesítened kell, különben szankciók lesznek miatta.

Abszolutórium:
Ezt akkor kapjátok meg a képzésetek végén, ha már minden előírt kreditmennyiséget és minden kurzust teljesítettetek és már „csak” egy nyelvvizsga vagy az államvizsga hiányzik a diplomához.

TO:
Tanulmányi Osztály. Itt tudod a tanulmányaiddal kapcsolatos ügyeket intézni, leadni a nyelvvizsgát, szakdolgozatot és minden ezekhez hasonló dolgot itt tudsz intézni.

HÖK:
Hallgató Önkormányzat. Hozzájuk fordulhatsz, ha valami problémád, ötleted van, illetve ők egyfajta „kapcsolattartók” a vezetőséggel. Viszont figyelj oda a hierarchiára, mert annak ellenére, hogy létezik a HÖK még nem kell rögtön hozzájuk rohanni. De erről majd a következő bejegyzések valamelyikében bővebben olvashattok.

Tanszékvezető:
Minden egyetemnek megvan a hierarchiája, de ő a hozzád legközelebb álló hivatalos, nem hallgatókból álló szerv. 

Dékán:
A dékán a felsőoktatásban professzornál magasabb, a rektornál alacsonyabb főiskolai vagy egyetemi beosztás neve is Magyarországon, aki valamely kar vezetését látja el. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján a felsőoktatási intézményekben - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott feltételekkel - adható egyik magasabb vezetői megbízás. Jogállása hasonló a rektoréhoz, rektorhelyetteséhez és a főigazgatóhoz. (Wikipédia)

Egyetemi kisokos #3



Sziasztok! A mai részben a Neptun rendszeréről szeretnék ejteni pár szót, mert erről muszáj beszélni.

A Neptun az egyetemek egységes tanulmányi rendszere, amit igazából a középiskolák e-naplóihoz tudnék hasonlítani azzal a különbséggel, hogy itt már nincs senki, aki helyetted rendben és naprakészen tartja. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni és elmondani, hogy az egyetemen már csak te felelsz a dolgaidért és nem az oktatók, épp ezért gondoltam úgy, hogy nem árt a Neptunhoz egy kis jelmagyarázat.

Útmutató első pont: vegyél magadhoz valami stressz oldó eszközt. Amikor elsőéves voltam és valamilyen oknál fogva nem működött megfelelően a rendszer meg tudtam volna őrülni. Mivel senki idősebb nem volt a közelemben, aki elmondhatta volna, hogy ez normális és ne parázz, ha nem működik, én rágörcsöltem és kétségbeestem, mert a Neptunban kell elintézni mindent. A beiratkozást, az óra felvételt és minden fontos dolgot a rendszerben kell intézni, ennek ellenére nem mindig működik megfelelően, sőt a több órás leállások sem ritkák, bár nálam csak párszor fordultak elő hibák, de pont akkor kellett volna ügyködnöm.


A rendszer alapvetően kétfelé van osztva:
1.      Tanulmányi rendszer
2.      Meet Street

A Meet Sreet-en olyan file-kat találhattok, amiket az oktatóitok osztanak meg veletek, de a többi funkciójára még nem sikerült rájönnöm nekem sem pedig tuti még egy csomó más dologra jó. Viszont erre a felületre azért érdemes figyelnetek, mert a Neptun csalóka, és nem küld értesítést arról, hogy letölthettek innen dolgokat, így könnyen kerülhettek abba a helyzetbe, hogy elfeljetődik a dolog, pedig fontos lenne.
A Tanulmányi rendszer már bonyolultabb felület, mert sokkal több mindent tudtok csinálni, köztük a beiratkozást, diákigazolvány – igénylést, jogviszony igazolás –kérelmet, óra felvételt, vizsgajelentkezést és még sok egyebet. Amire szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy mindig, mindig, mindig ellenőrizzétek az adataitokat, a felvett óráitokat és a beírt jegyeket, mert a Neptun képes olyan csodákra, hogy rossz adatokat visz fel, vagy egyszerűen kitörli őket és ilyen esetben Ti szinte sehogy nem tudjátok bebizonyítani, hogy igazatok van, főleg ha már majd államvizsga előtt álltok és akkor veszitek észre, hogy kötelező órátok hiányzik. Egyébként a következő bejegyzések valamelyikében szó lesz olyan kifejezésekről, amiket az egyetemen használunk, de valakinek még talán ismeretlenek lehetnek. Ilyen példának okáért a kötelező óra is. De ezt majd egy másik bejegyzésben, most még a Neptun szépségeiről ejtek pár szót.
Tudom, hogy az első két bejegyzésben már sokszor emlegettem a határidőket, de itt különösen fontos, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a dolgokat, hiszen egy internetes oldalról lévén szó, bármikor homokszem kerülhet a gépezetbe. Ezért ha bármi ügyet kell intézni a Neptunon keresztül inkább tedd meg előbb és ne várd meg az utolsó pillanatokat, mert le fog zárni és utána már csak bonyodalmas és hosszadalmas úton tudod elvégezni azt a teendőt, ami alap esetben talán csak két kattintás lett volna.

A végén pedig itt van pár jó tanács a Neptunnal kapcsolatban:
1.      Ne idegeskedj, ha nem működik minden elsőre
2.      Időben kezdj neki a határidős Neptunos teendőidnek
3.      Légy türelemmel
4.      Az órafelvétel napján jelentkezz be előbb és lépegess random a rendszerben, mert limitált a belépők száma, hiszen nem bír el több ezer felhasználót egyszerre és hidd el, a jó órákra a férőhelyek hamar betelnek, a Neptun pedig  perc inaktivitás után kidob biztonsági okok miatt
5.      Légy jó fej, és ha elvégezted a dolgod lépj ki, hogy be tudjon jelentkezni a következő felhasználó