2019. szeptember 1., vasárnap

Egyetemi kisokos #4


Sziasztok! Az egyetem bürokratikus világa elég kuszának tűnhet egy elsőévesnek, pláne ha minden rövidítve van vagy nem a szokványos módon megfogalmazva. Dékán? HÖK? TO? ZH? Vizsgaidőszak? Szorgalmi időszak? A gólyák számára még érthetetlen fogalmaknak tűnhet az egész, ezért arra gondoltam, hogy a mai részben a teljeség igénye nélkül összeszedek olyan mozaikszavakat és kifejezéseket, amiket jó, ha tudunk.

Szorgalmi időszak:
Ez a szeptembertől decemberig vagy februártól májusig tartó időszak, amikor az oktatók leadják a tananyagot, te pedig órára jársz. Ez általában hétfőtől péntekig tartó időszak, de ez képzésenként változhat. Fontos, hogy a kifejezés első tagjával ellentétben nem szorgalomból kell bejárni, hanem kötelezően, kivéve ha egyéni tanrendes vagy, vagy levelezős.

Vizsgaidőszak:
Decembertől január végéig, illetve májustól júniusig tartó időszak a szemeszterben, amikor számot adsz a tudásodról, arról a tananyagról, amiket leadtak a tanárok. Erről bővebben szót ejtek a sorozat későbbi részében, ahol tippeket és tanácsokat próbálok majd adni a kedves gólyáknak.

Szemeszter:
Egy szemeszter egy félévet jelöl, ami a szorgalmi és vizsgaidőszakból áll.



ZH:
Zárthelyi dolgozat. Na, nem; a nevével ellentétben nem zárnak be sehova, csupán annyit jelent, hogy évközben a tanteremben írod meg. Ezt leginkább a középiskolai témazárók dolgozatokhoz tudom hasonlítani, csak nagyobb anyagrészből és a legtöbb esetben ez lesz a belépő a vizsgához.

Kollokvium:
Így nevezik az félévzáró vizsgát. Ez történhet írásban vagy szóban, a lényeg, hogy három esélyed van. Az első kettőt ingyen és bérmentve igénybe veheted, de a harmadikért fizetned kell. Fontos, hogy nem a meghirdetett harmadik vizsga a fizetős, hanem a Te harmadik vizsgád. Csak egy egyszerű példa: Matekból kettest írtál hétfőn, de ki szeretnéd javítani, ezért elmész a következő meghirdetett időpontra, ami kedden van. Mivel ez sem sikerült úgy, ahogy Te szeretted volna, elmész a szerdán meghirdetettre is, ami már fizetős lesz, mert ez a harmadik alkalmad. Viszont, ha Te megírtad hétfőn és legközelebb csak szerdán tudsz menni, akkor nem kell érte fizetned, mert az csak a második próbálkozásod volt.

Szeminárium:
Kisebb csoportokban megtartott „óra”, melyeken a hallgatóknak aktívan részt kell venniük (elvileg). A hiányzások száma itt limitált, így ezekre mindenképp járj be.

Előadás:
Szaktól függően akár több száz fő is részt vehet az előadásokon, ahol a tanár csak leadja a tananyagot.

Katalógus:
Nem egy újságot kell elképzelni, de még csak nem is egy prospektust. Gyakorlatilag ez a névsorolvasáshoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy neked kell aláírnod a jelenlétiívet. Van, aki vezet ilyet és van aki nem, ez sok mindentől függhet. Ettől függetlenül érdemes bejárni az órákra.

Kredit:
Minden kurzusért kredit jár. A „fontosságától” függően különböző mennyiségű kreditet rendelnek egy – egy órához. Viszont lényeges, hogy van egy meghatározott minimum kredit, amit az adott félévben teljesítened kell, különben szankciók lesznek miatta.

Abszolutórium:
Ezt akkor kapjátok meg a képzésetek végén, ha már minden előírt kreditmennyiséget és minden kurzust teljesítettetek és már „csak” egy nyelvvizsga vagy az államvizsga hiányzik a diplomához.

TO:
Tanulmányi Osztály. Itt tudod a tanulmányaiddal kapcsolatos ügyeket intézni, leadni a nyelvvizsgát, szakdolgozatot és minden ezekhez hasonló dolgot itt tudsz intézni.

HÖK:
Hallgató Önkormányzat. Hozzájuk fordulhatsz, ha valami problémád, ötleted van, illetve ők egyfajta „kapcsolattartók” a vezetőséggel. Viszont figyelj oda a hierarchiára, mert annak ellenére, hogy létezik a HÖK még nem kell rögtön hozzájuk rohanni. De erről majd a következő bejegyzések valamelyikében bővebben olvashattok.

Tanszékvezető:
Minden egyetemnek megvan a hierarchiája, de ő a hozzád legközelebb álló hivatalos, nem hallgatókból álló szerv. 

Dékán:
A dékán a felsőoktatásban professzornál magasabb, a rektornál alacsonyabb főiskolai vagy egyetemi beosztás neve is Magyarországon, aki valamely kar vezetését látja el. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján a felsőoktatási intézményekben - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott feltételekkel - adható egyik magasabb vezetői megbízás. Jogállása hasonló a rektoréhoz, rektorhelyetteséhez és a főigazgatóhoz. (Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése