2019. december 29., vasárnap

Mit olvastam 2019-ben?

Sziasztok! Tdom, hogy nagyon rég volt az utolsó bejegyzés, de sok minden közbejött. Viszont most nem mentegetőzni szeretnék, hanem elhoztam nektek az évtized utolsó olvasmánylistáját, amelyben megmutatom Nektek, hogy mit olavastam.
Ebben csak a saját kedvemre olvasott könyvek szerepelnek, így sokkal több tétel szerepelne a listán, ha a szakirodalmat is hozzávesszük, amit az egyetem miatt kellett kézbe vennem. Idén csk tizenegy könyvet sikerült olvasnom, de mentségemre szóljon, hogy az egyetem mellett kissé nehéz időt szorítani az olvasásra. Na, de nézzük is a könyveket!

1.) E.L. James: Sötét - 692. oldal:
Idén ez volt az első könyv, amit elolvastam. Az író szerintem jól döntött, amikor úgy határozott, hogy megírja a történetet Christian szemszögéből is, mert valami olyan pluszt ad, amiből megismerhettjük a mindig morcos és merev üzletembert. Már az eredeti trilógia olvasásakor sejtettem, hogy valami van Grey viselkedése mögött és nem csak egyszerűen azért csinálja azokat a dolgokat, mert kedve van hozzá, ezért kifejezetten ajánlom mindenkinek, aki olvasta Anne szemszögéből a kettőjük történetét. Sok minden megérthetünk belőle, sok kérdésre választ ad és kicsit segít megérteni a vezérigazgatót. 








2.) Cecelia Ahern: A tökéletes - 382. oldal:
Ez egy sorozat második része - az első részéről a 2017-ben ejtettem pár szót -, de meg kell hagyni, hogy a címével ellentétben nem tökéletes. Vártam volna még valami feszültséget, valami drámait és nem egy ennyire hamar megírt befejezést. Úgy értem még száz vagy kétszász oldallal több lehetett volna és akkor egy tökéletes befejezése lett volna a regénynek. A vége ellenére azonban igenis izgalmas és elgondolkodtató, legalább is nekem tetszet és biztosan ajánlanám mindenkinek.










3.) Leiner Laura: Maradj velem - 463. oldal:
Nem szeretnék semmit elspoilerezni és nem is fogok, ezért nehéz is bármit mondani erről a kötetről. Hanna és Kornél története tovább folytatódik, ahogy az Iskolák Országos Versenyének története is. Mivel nehéz nem elkotyogni a lényeget és a végkimenetelt, ezért csak annyit hagyok itt a margón, hogy !!!LAURA!!!. Aki ismeri Laura munkásságát, az tudja, hogy miért írtam a szerző keresztnevét csupa nagybetűvel. Itt is megjelennek a tipikus LL-es motívumok és jelenetek, ezért is nagyszerű a kötet. Aki ismeri Laurát annak azért ajánlom, aki pedig még nem olvasott tőle semmit, erősen ajánlom, az összes regényét. Mindazonáltal kíváncsi vagyok, hogy az írónő mit hoz ki a történetből és Hanna milyen irányba fog elindulni Kornél által. Tudom, hogy már megjelent a befejező rész is, de még nem olvastam, így lesz értelme a fenti reménykedésemnek. 

4.) Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem - 358. oldal:
Kislányos álmok, felnőttéválás és egy húg, aki bosszút forralt. Ez a része nagyon nehezen ment és gyakorlatilag alig - alig haladtam vele, mert egy picit bugyutának éreztem a történetet, de aztán belelendültem és abba sem akartam hagyni. A három Jenny Han regényről nem írnék most bővebben, mert hamarosan várható egy hosszabb értékelés a trilógiáról. 












5.) Jenny Han: Utóirat: Még mindig szeretlek - 331. oldal:
Gyakorlatilag három nap alatt végeztem ezzel a résszel. Egyszerűen imádtam, hogy az írónő nem hagyta, hogy minden egyszerű legyen és az amúgy is bonyolult történetet megcsavarta még egy szereplővel, akivel sikerült összezavarnia az örökké álmodozó és nem létező dolgokat kreáló Lara Jean-t.  











6.) Jenny Han: Örökkön örökké Lara Jean - 336. oldal:
A befejező kötettel is pár nap alatt végeztem, viszont itt az édes - aranyos - kedves - kislányos Lara Jean kezdett idegesítővé válni. Persze, kell valami új, ha már a csavart is megcsavarta a szerző a második kötetben, de ez a rész kicsit túlzás lett. Ennyire "nem e világi" lány nem lehet a főszereplő, holott az egész problémát egy teljes egyszerű beszélgetéssel meg lehetett volna oldani. Ennek ellenére még szívesen olvastam volna egy folytatást, ami már az egyetemen játszódik, mert bennem maradt még pár kérdés. 










7.) Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek - 459. oldal:
Nos, khm. Nagyon sokan imádták és ódákat zengtek róla, ennek ellenére nem lett a kedvenc könyvem. Persze tudom, hogy közel sem vagyok egyidős a főszereplő hölggyel, (addig még van egy pár évem, sőt majdnem két évtizedem) de egyszerűen nem tudtam megérteni, hogy mit miért csinál. Szerencsére nem tudom, hogy min ment keresztül, amíg idáig eljutott, de akkor sem tudom megérteni, hogy miért utasított el elvből mindent, ami jó lett volna számára. A könyv elolvasása után szinte azonnal megnéztem a filmet, ami megint csak nem tetszett, de még csak nem is értettem volna, ha nem olvasom előtte a regényt. A filmbeli vágások és a hirtelen helyszínváltások nekem nem tetszettek, sokkal élvezhetőbb lett volna, ha a "költözéseket" valahogy másképp oldják meg, mondjuk egy repülőre szállással. Ez így olyan lett, mintha lefogattak volna egy fél órás filmet valahol, majd ugyan azzal a főszereplővel egy teljesen másik filmbe kezdtek volna kétszer. Ezen kívül rettenetesen eltért a könyvtől, így nem volt az igazi.  


8.) Berg Judit: Az őrzők - 271. oldal:
Erről a könyről is hamarosan érkezik egy hosszabb értékelés a blogon, így most nem szaporítanám a karaktereket itt. Nem igazán szoktam magyaroktól olvasni, mert valahogy soha nem olyan lesz, mint vártam, így inkább a külföldiek felé fordulok, de Berg Judit könyvét ajánlom mindenkinek, mert érdekes. Igaz, hogy gyerekeknek szánt kötet, de nekem izgalmas volt és egyben ismeretterjesztő is, mert ha elég figyelmesek vagyunk elég sokat megtudhatunk a Mátyás - templomról és a magyar múltról is. Tetszett, és mindenképpen ajánlom. 









9.) Katie McGarry: Dare you to (Aki mer, az nyer) - 486. oldal:
Nos, miután elolvastam megtudtam, hogy ez egy trilógia második része, viszont úgymond különálló könyv, mert nem kapcsolódik szorosan az első részhez. Úgy értem, a két főszereplő mellékszereplőként tűnik fel az első és a harmadik részben, tehát nem függnek össze szorosan a részek. Egyszerűen imádtam és utáltam. Beth nagyon nehéz eset volt és nagyon sok mindent akart tenni egy olyan emberért, aki nem érdemelte meg, ugyanakkor semmiképp nem hagyhatta ott a lány. Túl sok a paradoxon ahhoz, hogy spoiler mentesen lehessen beszélni erről a könyvről, így inkább nem mondok semmit, mert nem szeretém elkotyogni a lényeget, illetve elég hosszúra sikeredene ez a poszt, ha belekezdenék a mesélésbe. Nem kizárt, hogy ebből a könyvből is lesz egy hosszabb bejegyzést, de ebben nem vagyok biztos. 





10.) Lois Lowry: Az emlékek őre - 237. oldal:
Már nagyon régóta terveztem, hogy elolvasom, mert már hallomásból is megfogott, de valahogy mindig kimaradt. Viszont idén nekiveselkedtem és nem bántam meg, sőt. Izgalmas a cselekménye, eseménydús és megrázó. A filmet is láttam, de a könyv közelében sincs - szerintem. Az író nagyon jól eltalálta a lényeget és szuperül leírt egy olyan világot, melyben minden és mindenki egyforma és kiirtottak minden olyan dolgot, ami a mai világra emlékeztet. Ha nagyon bele akarjuk magyarázni nézhetjük egyfajta társadalomkritikaként is, akár a mai világra nézve is, bár legyen a nagyok dolga eldönteni, hogy az-e vagy sem. Nem szeretnék semmi politikába belemenni, így ezt a szálat el is engedem. De mindenesetre egy nagyon jó utópiáról van szó, kötelező olvasmánnyá tenném. 





11.) Ransom Riggs: Vánorsólyomkisasszony különleges gyermekei - 348. oldal:
Pár nappal szilveszer előtt sikerült befejeznem az első részt, a másodikat pedig majd a 2020-as olvasmánylistán olvashatjátok, de mindenképpen lesz egy hosszú bejegyzés a sorozatról, mert gyakorlatilag az egyik kedvencem lett, már az első kötet után. Váratlan, fordulatos és néhol ijesztő. Különlegessége, hogy a kötetek képekkel vannak illusztrálva és köré van építve a történet. Az első részt a lehető legroszabb helyen fejezte be az író, (persze ezt csak olvasó szempontból mondom, mert amúgy tudom, hogy az izgalom fokozása a lényeg) de amúgy is letehetetlen a regény, így nem probléma. Olvastatja magát és szinte kívánja, hogy gondolkozz az eseményeken. A filmet is megnéztem és szintén nagyon eltér a könyvtől, de ez nem jelentett problémát, mert kiváló film lett. Tim Burton rendezésében került megfilmesítésre és - ha csak nem vagy ijedős - ne nézd meg éjjel, mert tuti csúnya álmaid lesznek tőle, ugyanakkor mégis azt mondom, hogy érdekes lett, bár vannak benne olyan logikai bakik, amik miatt azt érzem, hogy még ki kellett volna bontani. Viszont erről a regénysorozatról is hosszabb szót ejtek a következő bejegyzések valamelyikében, itt nem szaporítom tovább a karaktereket.  


Ez összesen 4363 oldalt jelent, ami bár kevésnek tűnik (és az is), de mint, ahogy írtam ebben nincs benne az egyetemi kötelező, így a valós számok ennél jóval magasabbak. 
Ti mit és mennyit olvastatok idén?


A felhasznált képeket a Google keresőmotorja dobta fel találatként. 

2019. október 29., kedd

Rácz - Stefán Tibor: Pokolba a jópasikkal - borítóleleplezés

Sziasztok! Ma is egy borítóleleplezéssel készültem Nektek, ezúttal egy magyar szerzőtől, Rácz - Stefán Tibortól hoztam legújabb könyvének borítóját. Korábbi regényei, a Fogadj el!, a Túl szép, a Mikrofonpróba és a Kapcsolatpróba, illetve az Élni akarok is nagy sikert arattak a hazai könyvpiacon. A Pokolba a jópasikkal! a szerző második Rubin Pöttyös regénye.

Fülszöveg:

A világ végére is követnéd azt, akit szeretsz?
Hunor igazi álmodozó. Egyetemre készülés helyett inkább szakácsnak tanulna, és a saját útját járná, ha túlféltő anyja és bátyja végre elengednék.
Viszont másra is vágyik: bátyja legjobb barátjára, a pokolian jóképű Gergőre, akibe már évek óta szerelmes.
Gergő kedves, vicces és figyelmes is, az a típusú srác, akivel minden tökéletes lehetne, ha nem vágyódna el annyira Magyarországról…
Ahogy beköszönt a forró nyár és az érzelmek is túlhevülnek, Hunor döntéshelyzetbe kerül:
Menjen, vagy maradjon?
Budapesten tartaná a családja és a főnöke, a morcos, de segítőkész Michelin-díjas séf, akitől sokat tanulhat.
London mellett is szólnak érvek, ezek közül a legerősebb a szerelem és az új kalandok ígérete.
Bármikor újrakezdheted az életed?
Hunor egyre jobban hinni akar ebben, csak azt nem tudja, hogy Budapesten vagy Londonban találhat rá a boldogságra…
„Akárcsak egy jó séf, Rácz-Stefán Tibor is gondos aprólékossággal válogatta össze legújabb regényének tökéletes hozzávalóit: Fiatalkori útkeresés, reménytelennek tűnő szerelem, a felnőtté válás nehézségei, finom ételek és egy minden szívet megdobogtató jópasi. Kell ennél több?” – Veronika’s Reader Feeder blog

Az év legszexibb és legérzelmesebb LMBT története.

Találj válaszokat a főhősökkel!

A kedvcsináló után pedig jöjjön a borító:


A fülszöveg alapján egy izgalmas regényre számíthat az olvasó, mely tele van útkereséssel, kérdésekkel és válaszokkal. Elnyerte a tetszésemet, hogy nem egy tipikus kamaszlány történettel nézünk szembe, hanem a magyar társadalom nagy részében még mindig nagy indulatokat kiváltó LMBT regényt vehetünk a kezünkbe, amiről remélem esik szó a könyvben is. Az egyetlen dolog, ami szemet szúrt, az az, hogy miért írja egybe a "jópasikkal" szót. Nem zavar, csak felkelette az érdklődésemet, hogy miért így van.
Maga a borító is tetszik, bár mostanság már túl sok a hiányos öltözetben ábrázolt férfiak képével díszített borító, ami miatt már kezdem úgy érezni, hogy kicsit slampos lesz ez a közeg. Ettől függetlenül viszont mind a betűtípus, mind a színek nagyon tetszenek és felkelette az érdeklődésemet a regény.

Az író Facebook oldala: kattints ide
Rácz - Stefán Tibor blogja: kattints ide
A szerző Instagram oldala: kattints ide
Ha kedvet kaptál a könyvhöz rendeld innen: kattints ide
Ha a váró / kívánságlistára szeretnéd tenni kattints ide

2019. október 10., csütörtök

Istók Anna: Semmiért egészen - borítóleleplezés

Szaisztok! Nem felejtettem ám el a #bloggergyorstalpalót, csak jelenleg más típusúbejegyzések kapnak prioritást, de mindenképpen be lesz fejezve. Addig is olvassátok el az első pár részt, amit közzétettem vagy a mai bejegyzést, ami szintén egy borítóleleplezés lesz. Ezúttal Istók Anna: Semmiért egészen című könyvéről hull le lepel. 


Fülszöveg:
Tudsz szívből szeretni?
Nándi és Flóra az egyetemen találkozik, ahol a jóképű fiú eltekeri a gépészkarra járó lány fejét. Senki sem jósol nekik nagy jövőt, de ők egymásba szeretnek és összeházasodnak.
A felszínen minden ideális. De vajon milyen sérelmek, hazugságok rejlenek a látszólag tökéletes kapcsolat mélyén? Mi lesz, ha egy nap az egyensúly felborul?
Valaki hibázik.
Valaki titkot rejteget.
Valakit megcsalnak.
Valaki pedig nekiáll, hogy igazságot szolgáltasson.
Vajon ki lehet a titokzatos szerető, aki eléri, hogy Nándi szép lassan feladjon mindent: családot, lakást, munkát, karriert? 
Vajon meddig éri meg bosszút állni, és mikortól kell megbocsátani?
Mindenki hibázik.
Te is.
Nézz csak tükörbe, azt hiszed, tökéletes vagy?

Egyszerűen izgalmas, titokzatos és izgalmasan titokzatos. Már a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet és már várom, hogy olvashassak belőle. Kíváncsivá tesz, hogy az írónő annyira rejtélyesen fogalmaz mégis annyi mindent elárul egyetlen mondattal.
De lássuk a borítót.....




Nagyon tetszik. Egyszerűen nem tudok mást mondani és írni mint, hogy tetszik. Annyira illik a fülszöveghez és a könyv hangulatához, hogy még jobban felkeltette az érdeklődésemet. Letisztult, mégis sokatmondó és az az aprócska kérdés, "Tudsz szívből szeretni?"  nagyon üt. 
Ti mit gondoltok róla?

Ha neked is felkeltette az érdeklődésedet itt tudod megrendelni a könyvet: https://konyvmolykepzo.hu/products-page/arany-pottyos-konyvek/istok-anna-semmiert-egeszen-8534



2019. október 3., csütörtök

Sarah Addison Allen: Első fagy - Borítóleleplezés

Sziasztok! A Könyvmolyképző Kiadó által újra lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek egy borítóleleplezésen. Ma Sarah Addison Allen könyvéről hull le a lepel. De nézzük is, hogy mit tartogat nekünk az írónő, aki 2007-ben adta ki első regényét, majd súlyos betegség után 2014-ben írt újra. 

A fülszöveg:

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak?
Ahogy hűl a levegő, és hullani kezdenek a falevelek, a Waverley-nővéreket nyugtalanság fogja el. Túl könnyen elajándékozzák a szívüket, megzavarja a gondolataikat egy ezüstös hajú idegen, és furcsa hibákat követnek el. Olyan dolgokra vágynak, amiket nem kaphatnak meg, összezavarodnak, és a kelleténél többet adnak mások véleményére.
Még nehezebb megőrizni a hidegvérüket, amikor egy ismeretlen látogató bukkan fel, aki megkérdőjelezi a család legfőbb értékeit.
Ám az első fagy beköszöntével mindennek jóra kell fordulnia. Akkor végre virágba borul a bajkeverő almafa, és a körülötte kavargó varázslat is a helyére kerül. Claire és Sydney, a Waverley-nővérek, és Sydney tizenöt éves lánya, Bay soha nem látott kihívásokkal néznek szembe. 
Vajon össze tudják-e tartani a családot a különleges nap beköszöntéig?

Tudd meg, mi mindent tartogat ebben az évben sok az első fagy… 

A borító....:


Titok és paradoxon. Ez a két szó jutott eszembe, amikor megláttam a borítót. A titokzatos kastély és a fülszöveg, tökéletes összhangban van egymással és tökéletes paradoxonban a természettel.  
Tetszik, hogy a háttérben a kastély elmosódott, ugyanakkor a jéggel borított cseresznye előtérben van és szinte ragyog a képen. Tetszik, hogy a ennyire festői, ugyanakkor a virág és a gyümölcs fényképként van megörökítve. A betűtípus nagyon illik a kacifántos történetbe, ugyanakkor én teljes mértékben elhagytam volna a lila hátteret és átadtam volna a teret a hónak és a teljes fehérségnek, mely még több titkot rejt magában. Ugyanakkor ez a festői titokzatosság jellemző mindegyik Sarah Addison Allen könyvre, ezért teljes mértékben tetszik, hogy ezt a stílust követi. 





2019. szeptember 17., kedd

Bálint Erika: A Nap csókja - borítóleleplezés

„A legtöbben leélik az életüket úgy, hogy mindig csak a másokhoz való viszonylataikban határozzák meg önmagukat. A szüleim lánya vagyok, a férjem felesége vagyok, a gyerekeim anyja vagyok, és így tovább. És közben valahol elvész a leglényegesebb kérdés, de ki vagyok én?”

/ Bálint Erika: A Nap csókja /

Sziasztok! A mai nap egy olyan bejegyzéssel jöttem Nektek, amilyen még nem volt a blogon soha ezelőtt, de remélhetőleg még sok ilyen lesz. 

A Könyvmolyképző Kiadó által lehetőséget kaptam Bálint Erika, A Nap csókja című vadonatúj könyvének borítójának leleplezésére. 
Az írónőnek 2018-ban jelent meg első regénye Adj esélyt! címmel, de novelláit is megtalálhatjátok az Aranymosás Irodalmi Magazinban. Most megjelenő második kötete A Nap csókja címet viseli, melyet szépen tükröz a borítója. Tetszik, hogy a cím és a borító ennyire összhangban van, tetszenek az őszies színek és árnyalatok. Az egész nagyon letisztult és szép, a betűstílus kiemelkedő, de mégsem hivalkodó, pont olyan, amilyen a kötethez illik. A lemenő Nap fénye, a sárgás levelek, a szőke hajzuhatag sok titkot rejthet magában, hisz a leveleket tartó kezek tulajdonosa nem látszik, de valamire azért mégis utal. 




A könyv fülszövege:


Meddig tűröd, hogy nem szeretnek?

Léna ötvenéves orvosfeleség, akinek hazugságok tartják egyben kiüresedett házasságát, mégis megpróbálja apró örömökbe merülve túlélni a hétköznapokat.

Egy este megpillant a Facebookon egy képet a férjéről és egy idegen nőről, és rádöbben, itt az ideje, hogy szembenézzen önmagával, és a múltbéli démonaival. Képes vajon a szeretetre? És érdemes arra, hogy őt szeressék?
Lénának meg kell ismernie, és kell fogadnia önmagát testestől, lelkestől. Önkeresése során segíti nagyszájú, mindig vidám barátnője és szókimondó, kemény nővére, de nehezíti az útját az apja ridegsége, és az, hogy hiába akart jó szülő lenni, egyre távolodik saját lányától.
Felbukkan egy új férfi is az életében, de vajon Léna képes nyitni felé? Meg tudja ismerni az ölelés erejét és meg tudja tanulni, hogyan fejezze ki az érzelmeit? Képes lesz kilépni eddigi életéből?
Mit nyer és mit veszít, ha megtalálja önmagát?
Egy nő útja önmagához, nem csak nőknek.
A legfájdalmasabb felismerések egyike, amikor rájössz, nem egy másik ember áldozata vagy, hanem a saját magadé.

Úgy gondolom, hogy a fülszöveg elolvasása után már érthetőbbé válik a borító színvilága, hiszen egy ötvenéves nőről beszélhetünk, aki valaminek a végére ért és válaszút elé érkezett. Ha szimbolikákban akarunk gondolkodni, akkor azt tudnám megfogalmazni, hogy látszik, hogy valami már elmúlt és nem jön vissza soha többet, de ugyanakkor még ott van az esély valami újra és jóra.
Összeségében nagyon tetszik a borító és a fülszöveg alapján érdekesnek ígérkezik a könyv is.
A kötetet itt tudjátok megrendelni: KATT
Nektek hogy teteszik? Mit gondoltok róla?



2019. szeptember 1., vasárnap

Egyetemi kisokos #5


Sziasztok! A sorozat befejező részében egy pár hasznos tippet szeretnék veletek megosztani. Én ezekre figyelek, illetve ezek váltak be a két év alatt. Mivel minden kar, sőt minden képzés teljesen más, így természetesen mindent ki kell tapasztalni, ahogy én is tettem.  
Kezdjünk is bele!



·       Első és legfontosabb, hogy ne félj! Az egyetemi tanárok is csak emberek, így nem kell tőlük félni, de jobb kitapasztalni, hogy ki milyen személyiségű és stílusú. A lényeg az annyi, hogy mindig tisztelettel fordulj feléjük és összeszedetten beszélj velük. Úgy vettem észre, hogy nem mindegyikőjük szeret a szünetben a hallgatókkal társalogni hosszasan, de azért megállnak egy-egy szóra, épp ezért fontos, hogy mindig összeszedetten és tömören mondd el a mondanivalódat, de ne legyél félénk.
·      Te vagy a legfontosabb! Az nem lényeges, hogy a többieket nem érdekli a dolog, de te attól még nyugodtan kérdezz rá a tanártól, ha úgy érzed, de persze a felesleges kérdéseiddel ne zavard az órát, mert a vizsgában attól még benne lesz az elmaradt anyag vagy esetleg ki kell dolgoznotok otthon.
·   Ne halogass! Ez az a pont, amire azt mondom, hogy soha ne tedd. Ha elkezded halogatni a beadandókat vagy a vizsgákat egyszerre annyi fog összegyűlni, hogy abból maratoni nemalvás lesz; és hidd el azt nem akarod. A legjobb döntés az lehet, ha még időben elkezded a beadandókat, a vizsgákat pedig már a legelső alkalommal felveszed (hacsak nem ütközik két vizsgád, vagy nem egymás után lesz) és akkor nem lesz gond. Én mindig a szemeszter közepe felé kezdem a dolgozatokat és így nem csúszok ki az időből, illetve a legelső vizsgaalkalmat szoktam felvenni, mert szeretem előbb letudni a dolgot.
·     Tanulj folyamatosan! Ha csak a vizsgákra tanulsz, el fogsz úszni, mert rengeteg a jegyzet, amit meg kell tanulnod ahhoz, hogy minden oké legyen.
·   Jegyzetelj! Soha, de soha ne hagyd ki, mert nem lesz miből tanulnod. Ne hagyatkozz más jegyzeteire, mert nem te írtad őket és megeshet, hogy ami neked fontod lett volna, az nincs benne. Fontos, hogy minden órán írj egy kis szösszenetet, amiből te tudni fogod, hogy mit kell megtanulni.
·      Járj be órákra! Ne csak a katalógus miatt, hanem magad miatt is. Ha nem vagy bent, nem tudsz jegyzetelni,  ergo nem fog sikerülni a vizsgád, legalább is nem úgy, ahogy szeretnéd. Ha valami miatt nem tudsz bejárni órákra kérj kedvezményes tanrendet, vagy légy levelezős, akiknek csak havi pár alkalommal kell órát látogatni. Persze nem azt mondom, hogy egy – egy alkalommal nem szabad kihagyni egy előadást, de csak azért mert nincs kedved, nem érdemes.

Ennyi lenne az egyetemi kisokos sorozat, remélem tudtam támpontot adni ahhoz, hogy mire figyelj, ha most kezded az egyetemet. Persze, ez nem a teljes lista, hiszen mindenkinek más a fontos és a prioritás, de ettől függetlenül remélem egy kicsit hozzájárultam az egyetemi élet rejtette kihívásokhoz.
Sikeres évet kívánok!


Egyetemi kisokos #4


Sziasztok! Az egyetem bürokratikus világa elég kuszának tűnhet egy elsőévesnek, pláne ha minden rövidítve van vagy nem a szokványos módon megfogalmazva. Dékán? HÖK? TO? ZH? Vizsgaidőszak? Szorgalmi időszak? A gólyák számára még érthetetlen fogalmaknak tűnhet az egész, ezért arra gondoltam, hogy a mai részben a teljeség igénye nélkül összeszedek olyan mozaikszavakat és kifejezéseket, amiket jó, ha tudunk.

Szorgalmi időszak:
Ez a szeptembertől decemberig vagy februártól májusig tartó időszak, amikor az oktatók leadják a tananyagot, te pedig órára jársz. Ez általában hétfőtől péntekig tartó időszak, de ez képzésenként változhat. Fontos, hogy a kifejezés első tagjával ellentétben nem szorgalomból kell bejárni, hanem kötelezően, kivéve ha egyéni tanrendes vagy, vagy levelezős.

Vizsgaidőszak:
Decembertől január végéig, illetve májustól júniusig tartó időszak a szemeszterben, amikor számot adsz a tudásodról, arról a tananyagról, amiket leadtak a tanárok. Erről bővebben szót ejtek a sorozat későbbi részében, ahol tippeket és tanácsokat próbálok majd adni a kedves gólyáknak.

Szemeszter:
Egy szemeszter egy félévet jelöl, ami a szorgalmi és vizsgaidőszakból áll.



ZH:
Zárthelyi dolgozat. Na, nem; a nevével ellentétben nem zárnak be sehova, csupán annyit jelent, hogy évközben a tanteremben írod meg. Ezt leginkább a középiskolai témazárók dolgozatokhoz tudom hasonlítani, csak nagyobb anyagrészből és a legtöbb esetben ez lesz a belépő a vizsgához.

Kollokvium:
Így nevezik az félévzáró vizsgát. Ez történhet írásban vagy szóban, a lényeg, hogy három esélyed van. Az első kettőt ingyen és bérmentve igénybe veheted, de a harmadikért fizetned kell. Fontos, hogy nem a meghirdetett harmadik vizsga a fizetős, hanem a Te harmadik vizsgád. Csak egy egyszerű példa: Matekból kettest írtál hétfőn, de ki szeretnéd javítani, ezért elmész a következő meghirdetett időpontra, ami kedden van. Mivel ez sem sikerült úgy, ahogy Te szeretted volna, elmész a szerdán meghirdetettre is, ami már fizetős lesz, mert ez a harmadik alkalmad. Viszont, ha Te megírtad hétfőn és legközelebb csak szerdán tudsz menni, akkor nem kell érte fizetned, mert az csak a második próbálkozásod volt.

Szeminárium:
Kisebb csoportokban megtartott „óra”, melyeken a hallgatóknak aktívan részt kell venniük (elvileg). A hiányzások száma itt limitált, így ezekre mindenképp járj be.

Előadás:
Szaktól függően akár több száz fő is részt vehet az előadásokon, ahol a tanár csak leadja a tananyagot.

Katalógus:
Nem egy újságot kell elképzelni, de még csak nem is egy prospektust. Gyakorlatilag ez a névsorolvasáshoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy neked kell aláírnod a jelenlétiívet. Van, aki vezet ilyet és van aki nem, ez sok mindentől függhet. Ettől függetlenül érdemes bejárni az órákra.

Kredit:
Minden kurzusért kredit jár. A „fontosságától” függően különböző mennyiségű kreditet rendelnek egy – egy órához. Viszont lényeges, hogy van egy meghatározott minimum kredit, amit az adott félévben teljesítened kell, különben szankciók lesznek miatta.

Abszolutórium:
Ezt akkor kapjátok meg a képzésetek végén, ha már minden előírt kreditmennyiséget és minden kurzust teljesítettetek és már „csak” egy nyelvvizsga vagy az államvizsga hiányzik a diplomához.

TO:
Tanulmányi Osztály. Itt tudod a tanulmányaiddal kapcsolatos ügyeket intézni, leadni a nyelvvizsgát, szakdolgozatot és minden ezekhez hasonló dolgot itt tudsz intézni.

HÖK:
Hallgató Önkormányzat. Hozzájuk fordulhatsz, ha valami problémád, ötleted van, illetve ők egyfajta „kapcsolattartók” a vezetőséggel. Viszont figyelj oda a hierarchiára, mert annak ellenére, hogy létezik a HÖK még nem kell rögtön hozzájuk rohanni. De erről majd a következő bejegyzések valamelyikében bővebben olvashattok.

Tanszékvezető:
Minden egyetemnek megvan a hierarchiája, de ő a hozzád legközelebb álló hivatalos, nem hallgatókból álló szerv. 

Dékán:
A dékán a felsőoktatásban professzornál magasabb, a rektornál alacsonyabb főiskolai vagy egyetemi beosztás neve is Magyarországon, aki valamely kar vezetését látja el. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján a felsőoktatási intézményekben - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott feltételekkel - adható egyik magasabb vezetői megbízás. Jogállása hasonló a rektoréhoz, rektorhelyetteséhez és a főigazgatóhoz. (Wikipédia)

Egyetemi kisokos #3



Sziasztok! A mai részben a Neptun rendszeréről szeretnék ejteni pár szót, mert erről muszáj beszélni.

A Neptun az egyetemek egységes tanulmányi rendszere, amit igazából a középiskolák e-naplóihoz tudnék hasonlítani azzal a különbséggel, hogy itt már nincs senki, aki helyetted rendben és naprakészen tartja. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni és elmondani, hogy az egyetemen már csak te felelsz a dolgaidért és nem az oktatók, épp ezért gondoltam úgy, hogy nem árt a Neptunhoz egy kis jelmagyarázat.

Útmutató első pont: vegyél magadhoz valami stressz oldó eszközt. Amikor elsőéves voltam és valamilyen oknál fogva nem működött megfelelően a rendszer meg tudtam volna őrülni. Mivel senki idősebb nem volt a közelemben, aki elmondhatta volna, hogy ez normális és ne parázz, ha nem működik, én rágörcsöltem és kétségbeestem, mert a Neptunban kell elintézni mindent. A beiratkozást, az óra felvételt és minden fontos dolgot a rendszerben kell intézni, ennek ellenére nem mindig működik megfelelően, sőt a több órás leállások sem ritkák, bár nálam csak párszor fordultak elő hibák, de pont akkor kellett volna ügyködnöm.


A rendszer alapvetően kétfelé van osztva:
1.      Tanulmányi rendszer
2.      Meet Street

A Meet Sreet-en olyan file-kat találhattok, amiket az oktatóitok osztanak meg veletek, de a többi funkciójára még nem sikerült rájönnöm nekem sem pedig tuti még egy csomó más dologra jó. Viszont erre a felületre azért érdemes figyelnetek, mert a Neptun csalóka, és nem küld értesítést arról, hogy letölthettek innen dolgokat, így könnyen kerülhettek abba a helyzetbe, hogy elfeljetődik a dolog, pedig fontos lenne.
A Tanulmányi rendszer már bonyolultabb felület, mert sokkal több mindent tudtok csinálni, köztük a beiratkozást, diákigazolvány – igénylést, jogviszony igazolás –kérelmet, óra felvételt, vizsgajelentkezést és még sok egyebet. Amire szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy mindig, mindig, mindig ellenőrizzétek az adataitokat, a felvett óráitokat és a beírt jegyeket, mert a Neptun képes olyan csodákra, hogy rossz adatokat visz fel, vagy egyszerűen kitörli őket és ilyen esetben Ti szinte sehogy nem tudjátok bebizonyítani, hogy igazatok van, főleg ha már majd államvizsga előtt álltok és akkor veszitek észre, hogy kötelező órátok hiányzik. Egyébként a következő bejegyzések valamelyikében szó lesz olyan kifejezésekről, amiket az egyetemen használunk, de valakinek még talán ismeretlenek lehetnek. Ilyen példának okáért a kötelező óra is. De ezt majd egy másik bejegyzésben, most még a Neptun szépségeiről ejtek pár szót.
Tudom, hogy az első két bejegyzésben már sokszor emlegettem a határidőket, de itt különösen fontos, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a dolgokat, hiszen egy internetes oldalról lévén szó, bármikor homokszem kerülhet a gépezetbe. Ezért ha bármi ügyet kell intézni a Neptunon keresztül inkább tedd meg előbb és ne várd meg az utolsó pillanatokat, mert le fog zárni és utána már csak bonyodalmas és hosszadalmas úton tudod elvégezni azt a teendőt, ami alap esetben talán csak két kattintás lett volna.

A végén pedig itt van pár jó tanács a Neptunnal kapcsolatban:
1.      Ne idegeskedj, ha nem működik minden elsőre
2.      Időben kezdj neki a határidős Neptunos teendőidnek
3.      Légy türelemmel
4.      Az órafelvétel napján jelentkezz be előbb és lépegess random a rendszerben, mert limitált a belépők száma, hiszen nem bír el több ezer felhasználót egyszerre és hidd el, a jó órákra a férőhelyek hamar betelnek, a Neptun pedig  perc inaktivitás után kidob biztonsági okok miatt
5.      Légy jó fej, és ha elvégezted a dolgod lépj ki, hogy be tudjon jelentkezni a következő felhasználó


2019. augusztus 25., vasárnap

Egyetemi kisokos #2


Sziasztok! Hosszú kihagyás után itt a következő egyetemi élethez tartozó bejegyzés, ami életetek legnagyobb bulijáról szól. Jó olvasást hozzá! :)


A gólyatábor

A rengeteg hivatalos dokumentum között megbújik a gólyatábori jelentkezésre felszólító papír. Könnyű elkeverni, hisz nem tűnik annyira lényegesnek a színes nyomtatvány a többi pecséttel ellátott fekete – fehér papír között. Mégis életed legnagyobb élményét adhatja az a pár nap.
Érdemes-e elmenni?
Mindenképp.


Sokan azt gondolhatják a vad beszámolókból és a filmekből, hogy a gólyatábor csak és kizárólag a piálásról és a féktelen bulizáról szól, ahol három – négy vagy akár több napig egyfolytában alkoholos mámorban kell úszni a fiatal egyetemistáknak. De nem így van. Legalább is nem feltétlenül kell így lennie, mert minden a Te döntésed, senki nem fogja azt mondani, hogy ezt most muszáj megcsinálnod.
Ez a pár nap főként a csapatépítésről és az ismerkedésről szól. Megismerheted a felsőbb éveseket (ők lesznek a seniorok), a szaktársaidat és a többi elsőévest, aki ugyanarra a karra fog járni, mint Te. Olyan élményekben lehet részed, amiket az egyetem hosszú évei nem fognak kárpótolni még akkor sem, ha minden héten lejársz a megszokott szórakozóhelyre. Ezeknek az emlékeknek ott kell megszületniük és ott kell átélned mindent.
Az első nap még minden olyan furcsa és hangos, de a harmadik napra, sőt már a második napra annyira megszokod a kiabálást és a hangzavart, hogy fel sem fog tűnni – még otthon sem, ezért szinte biztos, hogy mindenkivel hangosan fogsz beszélni . Első nap még próbálsz a lehető legtökéletesebb formádban lenni, azt gondolván, hogy mindenki téged néz, de az utolsó napra rájössz, senki nem nézi miben vagy és hogyan. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy le kell züllened és az alapvető higiéniát is hanyagolnod kell, de hidd el a hajnalig tartó bulizás után már nem az lesz a legnagyobb gondod, hogy elfolyt a szemfestéked, hanem próbálsz nem állva elaludni.
Úgy gondolom, hogy minden egyetemnek és minden karnak megvannak a maga gólyatábori szokásai, épp ezért nem is szeretnék mélyen belebocsátkozni a részletekbe, mert nem lenne értelme, viszont azt mindenképp szeretném leszögezni, hogy tényleg nem minden csak a buliról szól. Illetve azt is szeretném tisztázni, hogy ha ismered önmagad határait és be is tartod azokat, akkor nem jelenhet problémát három – négy nap tábor az egyetemi társaiddal. Minden csak a Te döntésed, így Te döntöd el, hogy örök élményeket és emlékeket szerzel vagy marad a teljes homály.

De hogy miért is éri meg a gólyatábor? Összeszedtem nektek 10 pontban:
  • Ø  Örök élményt ad, amit soha nem fogsz elfelejteni
  • Ø  Barátokra tehetsz szert
  • Ø  Megismerheted a szaktársaidat, akik hidd el nagy segítségek tudnak lenni vizsgaidőszakban
  • Ø  Tájékozódhatsz, hogy milyenek a szakos oktatók (nem árt előre felkészülni)
  • Ø  Szeptemberen nem lesz egyedül, amikor elkezdődik a szorgalmi időszak
  • Ø  Ez az utolsó nagy buli a szorgalmi időszak előtt, amit érdemes kihasználni, ráadásul ha ügyes a csapatod és megnyeritek a gólyatábort, értékes nyereményeket kaphattok


Ennyi lett volna az egyetemi kisokos második része, a harmadikban már kicsit konkrétabb infók jönnek az egyetemi létről, amikről érdemes tájékozódni!


2019. július 26., péntek

Egyetemi kisokos #1


Sziasztok!


Először is szeretnék mindenkinek gratulálni, akit felvettek a kiszemelt egyetemre és képzésre. Nagyon nagy dolog, amit véghez vittetek, elértetek és higyjétek el, óriási dolgok várnak rátok az elkövetkezendő években. De még akkor sincs ok az aggodalomra, ha nem vettek fel idén, mert számos más lehetőség vár rád a következő jelentkezésig. Ám ezt majd egy másik posztban szeretném kifejteni, ma az első és legfontosabb teendőkről szeretnék egy összefoglalóval szolgálni Nektek, hiszen nem mindenkinek van egy idősebb testvére, barátja, ismerőse, aki egyetemet végzett, ezért megeshet, hogy most teljes a káosz a fejekben – persze, ha már magukhoz tértek az örömtől.

Nos, az első és a legfontosabb dolog, hogy az SMS-en kívül egy hivatalos értesítőt is fogsz kapni levél formájában, melyben leírják, hogy a pontszámaid alapján melyik képzésre nyertél felvételt és még egy csomó olyan dolgot, ami a későbbiekben még hasznos lehet. Egy, maximum két héten belül meg kell kapnod mindenképpen az értesítőt, ezért ne ess kétségbe, ha nem kapsz már másnap levelet. A levélben – ha jól emlékszem – szerepelni fog a gólyatábor helyszíne, időpontja, orientációs nap időpontja, beiratkozás, kurzusfelvétel és minden nagyon fontos információ, ami elengedhetetlen az egyetem elkezdéséhez. Éppen ezért a levelet gondosan tedd el!
Fontos, hogy ezek után még fogsz kapni egy levelet (minimum), amiben a Neptun kódodat, jelszavad fogod megtalálni, ami minden egyes egyetemi ügyintézéshez kikerülhetetlen lépés. Itt tudsz igényelni diákigazolványt, jogviszonyigazolást, itt tudsz beiratkozni később bejelentkezni, felvenni órákat és minden olyan dolgot itt tudsz megtenni, ami kell az egyetemhez, ezért jó, ha ezt a levelet is megőrzöd, illetve a bejelentkezéshez szükséges adatokat leírod egy post it-re vagy, bárhova, ahol kéznél van. Fontos, hogy először az okmányirodában kell igényelned a diákigazolványt, ahol adnak egy kódot, amit fel kell töltened a Neptunba és csak ezek után tudod igényelni a kis kártyát, amit minél előbb tegyél meg, hiszen számos előnye van, mint például az utazási kedvezmény.
Külön kiemelném, hogy a kapott leveleket mindenképpen tartsd meg, mert soha nem tudhatod, hogy milyen információt tartalmaz, ami esetleg a későbbiekben kelleni fog, vagy megeshet, hogy a nagy örömben véletlenül átsiklottál valami felett és később visszaolvasnád. Én minden esetre megtartottam, sőt most fogom kezdeni a harmadik évemet, de még mindig megvannak ezek a dokumentumok.

A második lényeges dolog az időpontok. Gólyatábor, orientációs nap, kollégiumi jelentkezés, az egyetemen mindennek megvan a maga ideje, határideje, amit veled egyszer közölnek és ha elmulasztod, csak magadat okolhatod. Elkerülhetetlen, hogy megtanuld, hogy most már csak magadra számíthatsz (a szüleiden kívül természetesen), senki nem fog téged emlékeztetni semmire, ezért jobb, ha felírod a kis noteszedbe vagy naptáradba az ilyeneket. Mivel van olyan határidős teendőd, amit majd a Neptun csodálatos rendszerében kell elintézned, azt ajánlom, hogy semmi esetre se hagyd az utolsó napra, mert tuti, hogy akkor fog összeesküdni ellened a rendszer és a jobbik esetben csak pár perces leállásról van szó, de rosszabbikban ott ülsz órákig tehetetlenül miközben kifutsz a határidőből. Egyébként, ha már a gólyatábor említésre került (erről lesz egy külön poszt is, mert szerintem mindenképpen beszélni kell róla) úgy gondolom, hogy nem érdemes kihagyni. Megismerheted a szaktársaidat, barátokat szerezhetsz és őrült dolgokban vehetsz részt, amiket soha nem fogsz tudni megismételni, mert az ember másodszor már csak senior- ként megy vissza, ami nem ugyanazt az élmény, mint elsőéves egyetemistaként belecsöppeni ebbe.  
Tudom, hogy elsőre ijesztő lehet az egyetem bürokratikus útvesztője, de nem hiába vannak (legalább is nálunk) Facebook-os csoportok, ahol megismerheted a szaktársaidat és a mentorokat, akik segítenek neked mindenben. Persze, ez nem azt jelenti, hogy bármit is megoldanak helyetted, de ha kérdésed van, bátran tedd fel nekik, válaszolni fognak és megpróbálnak a lehető legtöbb segítséget megadni, de ne várd tőlük, hogy mindent tudjanak és mindenhez értsenek, ők ugyanolyan hallgatók, mint ti, csak felsőbb évesek, hallgatói önkormányzat képviselői, szakosképviselők vagy mentorok. De, ha már mentoroknál tartunk nálunk létezik úgynevezett mentorprogram elsőéveseknek, ahol nem feltétlenül szaktársaid, de mindenképpen minimum másodévesek segítenek Titeket az első évben. Érdemes jelentkezni a programba, mert veszíteni nem veszíthetsz semmit, csak nyerhetsz. Persze vannak kötelezettségek, de cserébe bármikor hívhatod őket, írhatsz nekik, válaszolni fognak és megpróbálják megoldani a problémádat. Nekem két évvel ezelőtt volt mentorom, és nem bántam meg, hogy belevágtam. Bármit kérdeztem, bármivel kapcsolatban, ha nem is rögtön, (természetesen neki ugyanúgy órái vannak, mint neked és természetesen ő sem tudhat mindent) de a lehető legrövidebb időn belül válaszolt és megoldást javasolt.

A harmadik és egyben legstresszesebb a ponthatárok kihirdetése után a lakhatásod megoldása. Ha közel élsz az egyetemhez, meg tudod oldani a bejárást, akkor nincs ezzel semmi gond, de minden más esetben marad a két választás: kollégium vagy albérlet. Mindenképpen azt javaslom, hogy nézz utána, hogy az egyetemed milyen kollégiumokat tart fenn, mik a bekerülés feltételei és mennyibe kerül. Mivel rengeteg dolognak kell megfelelni és pontszámok alapján rangsorolnak itt is, mindenképpen kezdj el nézelődni az albérletek között is. Mivel ilyenkor rendkívül drágák a szobák próbálj összeállni a szaktársaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel vagy lépj be Facebook-os csoportokba és keressetek együtt albérletet, mert olcsóbban kijöttök, mintha csak egyedül bérelnél egy lakást. Természetesen figyelj arra, hogy mit szeretne neked kiadni a tulaj, hiszen az sem megoldás, ha egymás hegyén – hátán heringpartit tartotok és nem tudtok tanulni a másiktól, ahogy az sem, hogy borsos összegért próbálnak rád sózni egy lepukkant, élhetetlen lyukat. Amit ezzel kapcsolatban már most meg szeretnék említeni az az, hogy mindenképpen nézd meg a lakást és a szobát személyesen, mielőtt bármit is kifizetsz, illetve kössetek szerződést, melyben minden pontosan meg van határozva, hogy később ne lehessen ebből gond, de erről is részletesebben kitérek a következőkben.

A lényeg, hogy mindig figyelj oda a határidőkre és a lehetőségekre. Az egyetem nem véletlenül nyújt ennyi alternatívát a kezdéshez, merj élni velük és használd ki a vissza nem térő alkalmakat, mert később bánni fogod az elszalasztott lehetőséget.

Ezen kívül természetesen ünnepeld meg a bejutásodat és készülj az egyetemi életre! 

Nos, egyelőre ennyi lenne az Egyetemi kisokos sorozat, de még egy pár rész várható belőle, hiszen nekem is jól jött volna, ha valaki segít elindulni és nem csak a papírokból tájékozódhattam volna. Mint mindig most is hozzáteszem, hogy ezek az én személyes tapasztalataim, élményeim és benyomásom, természetesen egyetemenként eltérő lehet a szokás és a rendszer, de azért próbálok segítséget nyújtani minden elsőévesnek.

A következő bejegyzésig és utána is várom a kérdéseiteket az egyetemmel kapcsolatban, de bármi másra szívesen válaszolok!

Kövess Facebookon is!